MApN
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Nr. 112
COMUNICAT DE PRESĂ

Ministrul apărării naționale Gabriel Oprea s-a întâlnit luni, 10 octombrie, la sediul M.Ap.N., cu secretarul general al NATO, domnul Anders Fogh Rasmussen.

În cadrul convorbirilor au fost abordate subiecte legate de operațiile curente conduse de NATO, de participarea României la acestea și de asigurarea de către țara noastră a unei contribuții solide la procesul de decizie aliat și la operațiile și inițiativele Alianței.

Ministrul Gabriel Oprea a reafirmat faptul că România va continua să acorde o atenție deosebită participării la apărarea comună aliată și contribuției cu forțe și capabilități la misiunile NATO, chiar în condițiile constrângerilor bugetare cauzate de criza economică globală. "Prin accederea în cadrul celei mai puternice alianțe politico-militare din istoria lumii, România și-a asumat cu onoare importantele responsabilități care decurg din acest statut. Vă asigur că vom rămâne ferm angajați în îndeplinirea responsabilităților asumate de România în cadrul NATO", a precizat ministrul apărării naționale.

"Vom continua să participăm la operațiunile și misiunile conduse de NATO, vom avea o prezență activă în cadrul dezvoltărilor conceptuale privind procesul de transformare a Alianței și, în același timp, vom contribui la inițiativele aliate în domeniul dezvoltării capacităților de apărare", a subliniat ministrul Gabriel Oprea.

Secretarul general al NATO a adresat mulțumiri pentru efortul depus de militarii români în teatrele de operații și a exprimat aprecierea Alianței Nord-Atlantice față de activitatea militarilor pentru asigurarea securității și stabilității în Kosovo, Afganistan, precum și pentru contribuția în cadrul Operației NATO "UNIFIED PROTECTOR".

"Țara dumneavoastră are o tradiție militară față de care aveți toate motivele să fiți mândri, iar Armata României a jucat un rol important în multe dintre operațiunile desfășurate de Alianță, cum ar fi Afganistan, Kosovo sau Libia. În fiecare dintre aceste misiuni, militarii români au făcut dovada excelentei lor pregătiri și a profesionalismului la cele mai înalte standarde. Toate aceste exemple ale implicării și participării Armatei României în misiunile conduse de NATO sunt tocmai acele modele de care avem nevoie în cadrul Alianței", a subliniat domnul Anders Fogh Rasmussen.

Secretarul general al NATO a apreciat preocuparea conducerii M.Ap.N. pentru asigurarea unui buget al apărării care să permită continuarea reformei armatei și respectarea angajamentelor internaționale asumate de România.

În cadrul unei ceremonii militare, ministrul apărării naționale Gabriel Oprea i-a conferit secretarului general al NATO Emblema "Onoarea Armatei României", în semn de înaltă apreciere pentru activitatea remarcabilă desfășurată în sprijinul securității în lume, precum și pentru contribuția adusă la ridicarea prestigiului Armatei României.

"Acordarea celei mai înalte distincții a Armatei României secretarului general al NATO reprezintă, în primul rând, o apreciere din partea României, a Ministerului Apărării Naționale pentru întreaga activitate desfășurată de domnul Anders Fogh Rasmussen în fruntea Alianței. În același timp este o recunoaștere a sprijinului constant pe care secretarul general al NATO îl acordă Armatei României. Vă asigur, domnule secretar general, de dorința clară, consecventă a Armatei României pentru creșterea interoperabilității și integrării totale în structurile NATO", a declarat ministrul Gabriel Oprea.

Anders Fogh Rasmussen a mulțumit ministrului Gabriel Oprea pentru conferirea Emblemei "Onoarea Armatei României", arătând că includerea în rândul personalităților care primesc această prestigioasă decorație reprezintă un mare privilegiu pentru domnia sa.

"Eram primul-ministru al Danemarcei în anul 2002, atunci când, la Summit-ul de la Praga, alături de ceilalți lideri ai statelor aliate am luat decizia invitării României în NATO. Am fost un mare susținător al integrării țării dumneavoastră în comunitatea euro-atlantică, iar aceasta a fost o decizie firească. Prin aderarea României, Alianța Nord-Atlantică a câștigat un aliat care a impresionat prin seriozitatea cu care s-a angajat în puternica susținere a principiilor fondatoare și a valorilor-cheie ale Alianței, un aliat care a impresionat prin asumarea necondiționată a responsabilităților care decurg din statutul de membru NATO și un aliat care a impresionat, de asemenea, prin faptul că a manifestat întotdeauna dorința deschisă de a participa la toate misiunile conduse și desfășurate de NATO", a subliniat secretarul general al NATO.

În cadrul ceremoniei, Anders Fogh Rasmussen a arătat că Alianța Nord-Atlantică este profund recunoscătoare Forțelor Armate ale României și a adus un omagiu tuturor militarilor români căzuți la datorie sau răniți pe timpul executării acestor misiuni, precum și familiilor și celor dragi lor.