Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 12


COMUNICAT DE PRESĂ


Ministrul Apărării Naționale Gabriel Oprea a ordonat în seara zilei de miercuri, 1 februarie, pregătirea efectivelor și tehnicii militare de pe întreg teritoriul țării pentru a fi în măsură să intervină de urgență, la solicitarea autorităților publice locale și centrale, pentru limitarea efectelor ninsorilor abundente, ale viscolului și temperaturilor negative extreme, preconizate pentru perioada 2-7 februarie.

Astfel, Armata este pregătită să intervină în sprijinul populației cu aproximativ 4.000 de militari și 1.000 de mijloace tehnice, personalul putând fi suplimentat cu alți 4.000 militari, în funcție de evoluția situației. Forțele și mijloacele Ministerului Apărării Naționale destinate intervențiilor vor fi organizate pe detașamente și vor putea executa misiuni de evacuare a persoanelor, deszăpezire a căilor de comunicații, deblocare a autovehiculelor, evacuare medicală terestră și aeriană.

În cadrul ședinței extraordinare a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, care va avea loc joi, la ora 16.00, șeful Statului Major General, general-locotenent Ștefan Dănilă, va prezenta planul activităților specifice ordonate la nivelul Armatei pentru îndeplinirea funcțiilor de sprijin prevăzute în H.G. nr. 2288/2004.

Prin structura de specialitate a Statului Major General, M.Ap.N. monitorizează situația din țară și intervine cu personal și tehnică pentru sprijinirea populației afectate de vremea nefavorabilă. În perioada 31 ianuarie-2 februarie, remorcherul militar fluvial al Forțelor Navale Române a transportat pe Dunăre peste 250 de persoane, între municipiul Tulcea și suburbia Tudor Vladimirescu. Interdicția de circulație pe Dunăre a navelor comerciale instituită marți, 31 ianuarie, de Căpitănia Zonală Tulcea, ca urmare a apariției formațiunilor de gheață pe fluviu, rămâne în vigoare.


Biroul de Presă