Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 14


COMUNICAT DE PRESĂ


Duminică, 5 februarie, ministrul Apărării Naționale Gabriel Oprea a dispus măsuri pentru executarea unei misiuni de intervenție a remorcherului maritim de salvare "Grozavul", pentru spargerea gheții pe canalul Sulina. Nava militară va părăsi în această după-amiază portul Constanța și va acționa începând cu dimineața zilei de luni. Nava, al cărei echipaj este format din 40 de marinari, are un deplasament de 2.700 t și poate interveni pentru spargerea gheții (cu o grosime de maxim 15 cm) în porturi și pe Dunăre.

Sâmbătă și duminică au continuat acțiunile de intervenție ale armatei, în sprijinul populației afectate de ninsorile abundente și de viscol.

O mașină de luptă a infanteriei MLI 84 M echipată MEDEVAC, cu un echipaj fomat din cinci militari, aparținând Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată din Focșani, a intervenit în seara zilei de sâmbătă, 4 februarie, în localitatea Vintileasca, jud. Vrancea, pentru evacuarea unei femei bolnave care avea nevoie urgentă de ajutor medical. Aceeași mașină de luptă a infanteriei execută duminică, 5 februarie, începând cu ora 12.00, o misiune de evacuare medicală a două persoane, o femeie și un bărbat, din localitatea Balta Albă, jud. Buzău, care necesită îngrijiri medicale.

Tot duminică, la solicitarea Prefectului jud. Vrancea, un detașament de militari de la Brigada 8 LAROM execută, cu un autocamion DAC 6x6, o misiune în com. Chiojdeni, jud. Vrancea, pentru a evacua o femeie însărcinată în nouă luni.

În localitatea Lipova, jud. Arad, două detașamente de militari aparținând Batalionului 185 Sprijin Logistic au acționat sâmbătă și duminică dimineața pentru deszăpezirea a două poduri rutiere peste râul Mureș.

Militari de la o unitate logistică din Târgoviște au transportat sâmbătă, cu o autocisternă, apă potabilă către locuitorii cartierului Schela Mare din municipiul Moreni, a căror aprovizionare cu apă fusese întreruptă.

Un detașament de militari din Brigada 8 LAROM din Focșani a intervenit, cu un autocamion DAC 6x6, sâmbătă după-amiază, în localitatea Ciușlea, jud. Vrancea, pentru deszăpezirea unei autosanitare blocate pe DJ 205.

Ministrul Apărării Naționale Gabriel Oprea a ordonat în seara zilei de miercuri, 1 februarie, pregătirea efectivelor și tehnicii militare de pe întreg teritoriul țării pentru a fi în măsură să intervină de urgență, la solicitarea autorităților publice locale și centrale, pentru limitarea efectelor ninsorilor abundente, ale viscolului și temperaturilor negative extreme, preconizate pentru perioada 2-7 februarie.

Prin structura de specialitate a Statului Major General, M.Ap.N. monitorizează situația din țară și intervine cu personal și tehnică pentru sprijinirea populației afectate de vremea nefavorabilă.

Armata este pregătită să intervină în sprijinul populației cu aproximativ 4.000 de militari și 1.000 de mijloace tehnice, personalul putând fi suplimentat cu alți 4.000 militari, în funcție de evoluția situației.


Biroul de Presă