Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 19


COMUNICAT DE PRESĂ


Marți și miercuri, forțele și mijloacele Ministerului Apărării Naționale au executat 20 de misiuni de intervenție în sprijinul populației afectate de zăpadă și viscol, la care au participat aproximativ 500 de militari, cu 40 de mijloace tehnice. Militarii au salvat și evacuat persoane pentru care autoritățile locale au solicitat sprijinul armatei și au deblocat căi de comunicații din județele Arad, Botoșani, Vaslui, Brașov, Prahova, Ilfov și Vrancea.

Miercuri, 8 februarie, 160 de militari din Ministerul Apărării Naționale acționează, cu 17 mijloace tehnice, în mai multe zone ale țării. Astfel, în zona localităților Făurei și Brateșu din jud. Brăila, un detașament de militari din Brigada 10 Geniu intervine cu un utilaj tip Wola, un tractor de evacuare pe șasiu de tanc tip VT 55A și două autocamioane DAC 665T pentru evacuarea persoanelor aflate în dificultate și deblocarea căilor de acces.

Militari de la Flotila 86 Aeriană acționează, cu un utilaj genistic, pentru deszăpezirea și deblocarea drumului județean 308A, care face legătura între localitatea Borcea, jud. Călărași și stația de cale ferată Băraganu, jud. Ialomița.

Un detașament de militari din Batalionul 72 Geniu a fost solicitat să acționeze în zona localității Făurei, jud. Brăila, unde un tren INTERCITY a rămas înzăpezit pe calea ferată. Militarii au distribuit alimente și apă persoanelor aflate în tren și sprijină, în continuare, forțele de intervenție aflate la fața locului pentru deblocarea căii de acces spre Făurei.

O echipă de militari din cadrul Regimentului 52 Artilerie Mixtă acționează pentru deblocarea drumului și însoțirea unei ambulanțe aflată în misiune pentru evacuarea unui bolnav din localitatea Mălușteni, jud. Vaslui.

Un detașament de la Brigada 282 Infanterie Mecanizată din Focșani acționează, cu o mașină de luptă a infanteriei MLI echipată MEDEVAC, în localitatea Slobozia Ciorăști, jud. Vrancea, pentru transportul unor medicamente necesare unui copil bolnav.

Militari din Batalionul 22 Transport asigură transportul unei echipe tehnice de la Electrica S.A., din municipiul Târgoviște către localitatea Crevedia, pentru remedierea unei defecțiuni la rețeaua electrică.

În municipiul Timișoara, aproximativ 60 de militari, de la Batalionul 32 Infanterie, cu 4 autocamioane, acționează, la solicitarea autorităților locale, pentru deblocarea mai multor străzi din oraș.

Militari din Batalionul 235 Sprijin Logistic din Târgoviște transportă, cu o autocisternă, apă potabilă către locuitorii cartierului Schela Mare din municipiul Moreni, a căror aprovizionare cu apă este întreruptă.

Pe Dunăre, remorcherul maritim de salvare "Grozavul" continuă misiunea de spargere a gheții pe canalul Sulina, între Mila 29 și portul Tulcea, iar Remorcherul Fluvial 328 asigură transportul de persoane între Tulcea și suburbia Tudor Vladimirescu, în condițiile în care interdicția de navigație pentru navele civile, instituită de Căpitănia Zonală Tulcea, rămâne în vigoare.

În continuare, Ministerul Apărării Naționale poate pune la dispoziția autorităților publice locale și centrale 4.000 de militari și 1.000 de mijloace tehnice, conform ordinului ministrului Apărării Naționale Gabriel Oprea, pentru a interveni de urgență în acțiuni de limitare a efectelor ninsorilor abundente și ale viscolului.

Prin structura de specialitate a Statului Major General, M.Ap.N. monitorizează situația din țară și intervine cu personal și tehnică pentru sprijinirea populației afectate de vremea nefavorabilă.


Biroul de Presă