Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 22


COMUNICAT DE PRESĂ


Detașamente de militari din Ministerul Apărării Naționale au executat, în ultimele 24 de ore, 22 de misiuni de intervenție în sprijinul populației afectate de zăpadă și viscol din județele din sudul Moldovei, Muntenia și Dobrogea, la care au participat 1580 de militari cu 88 mijloace tehnice terestre, aeriene și navale.

Armata continuă acțiunile de intervenție și vineri, 10 februarie. Centrul de coordonare a podului aerian, constituit la sediul Flotilei 90 Transport Aerian din Otopeni, din dispoziția ministrului Apărării Naționale Gabriel Oprea, continuă operațiunile de planificare și executare a zborurilor pentru transportul de alimente către populația aflată în localități izolate. Astfel, în cursul nopții de joi spre vineri, au fost efectuate trei transporturi, cu elicoptere IAR-330 Puma, cu trei tone de alimente, către comunele Mărașu și Frecăței din jud. Brăila.

Vineri la prânz, două elicoptere militare de la Flotila 90 Transport Aerian au transportat două tone de produse alimentare către locuitorii comunei Galbenu, jud. Brăila.

De asemenea, după-amiază și în cursul serii, sunt planificate alte șase misiuni de zbor cu elicoptere IAR-330 Puma, cu cinci tone de alimente, către localitățile Vișani și Jirlău din jud. Brăila, comuna Grindu, jud. Ialomița, și localitatea Isvoarele din jud. Giurgiu.

Ajutoarele umanitare sunt puse la dispoziția populației aflate în dificultate, prin grija unor asociații și patronate ale producătorilor din industria alimentară, conform solicitărilor primarilor din localitățile izolate. În funcție de condițiile meteo și de situația concretă din localitățile izolate, transportul și distribuirea acestor ajutoare se va face și pe cale terestră din puncte de sprijin destinate acestui scop.

La solicitarea Prefectului jud. Buzău, militari din Divizia 2 Infanterie execută, cu autocamioane DAC, transportul de alimente și apă potabilă către populația din localitățile Glodeanu-Siliștea, Scutelnici, Săgeata și Rușețu.

Un detașament de militari din Batalionul 3 Geniu acționează, cu utilaje de geniu, pentru deszăpezirea căilor de acces în zona localității Poșta Câlnău, jud. Buzău. De asemenea, la Boboc, jud. Buzău, un detașament de militari de la Școala de Aplicație a Forțelor Aeriene continuă să acționeze pentru deblocarea căii de acces de la gară, pe o distanță de aproximativ trei kilometri.
Detașamente de militari din Batalionul 13 Artilerie și Regimentul 51 Artilerie Mixtă, cu autocamioane DAC, intervin în zona localităților Rași și Horia, jud. Ialomița, pentru deblocarea căilor de acces și evacuarea persoanelor care necesită ajutor.

În județul Călărași, două detașamente de militari din Flotila 86 Aeriană și din Batalionul 52 Artilerie, cu autocamioane și utilaje pe șenile, asigură transportul unor echipe tehnice de la Electrica S.A. pentru remedierea unor defecțiuni la rețeaua electrică a localităților Argovei, Frăsinet și Gurbănești.

În municipiul Focșani, două detașamente de militari din Brigada 8 LAROM acționează pentru deszăpezirea unor căi de acces către școli și spitale, la solicitarea Prefectului jud. Vrancea.

Militari din Batalionul 235 Sprijin Logistic din Târgoviște transportă apă potabilă către locuitorii cartierului Schela Mare din municipiul Moreni, a căror aprovizionare cu apă este întreruptă.

Remorcherul Fluvial 328 continuă să asigure transportul de persoane între Tulcea și suburbia Tudor Vladimirescu, vineri dimineață efectuând și evacuarea unei persoane cu multiple fracturi, aflată în Tudor Vladimirescu. Remorcherul maritim de salvare "Grozavul" execută misiunea pe canalul navigabil al Dunării, între porturile Sulina și Tulcea pentru spargerea gheții și transportul de persoane din localitățile izolate din Deltă.

Ministerul Apărării Naționale monitorizează situația din țară, prin structura de specialitate a Statului Major General, și are pregătiți 4.000 de militari și 1.000 de mijloace tehnice, conform ordinului ministrului Apărării Naționale Gabriel Oprea, pentru a interveni de urgență în sprijinul autorităților publice locale și centrale, în limitarea efectelor ninsorii și viscolului.


Biroul de Presă