Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 26


COMUNICAT DE PRESĂ


Personalul Ministerului Apărării Naționale acționează în continuare luni, 13 februarie, pentru salvarea vieților omenești puse în pericol de viscol și de ninsorile abundente, pentru colectarea, distribuirea de alimente și bunuri de strictă necesitate și pentru deszăpezirea principalelor căi de acces.

În situațiile excepționale cu care se confruntă populația și autoritățile locale, Armata continuă acțiunile pentru transportul de urgență al produselor alimentare și materialelor de strictă necesitate, oferite de asociații și patronate ale producătorilor din industria alimentară sau colectate la cele 38 de centre, deschise în București și în mai multe garnizoane de pe cuprinsul întregii țări, către populația din localitățile izolate.

Pentru coordonarea colectării și transportului alimentelor oferite de cetățeni și de agenții economici, au fost înființate două centre de coordonare, unul pentru transportul terestru, la Baza de Sprijin Logistic "Muntenia", și unul pentru transportul aerian, la Flotila 90 Transport Aerian. În aceste centre s-au colectat aproximativ 260 tone de alimente și 15,14 tone de îmbrăcăminte. Au fost executate 81 de misiuni de transport, aerian și terestru, cu 140 de tone de ajutoare către populația izolată din județele Giurgiu, Brăila, Vrancea, Buzău și Ialomița, având la bază solicitările reprezentanților administrației publice locale.

Produsele alimentare transportate duminică la Flotila 95 Aeriană Bacău, cu aeronave C-27 J SPARTAN, în cadrul podului aerian instituit din ordinul ministrului Apărării Naționale Gabriel Oprea, au fost preluate de militari din Divizia 2 Infanterie. Aceștia le transportă, cu autocamioane, în localități izolate din jud. Vrancea, în baza solicitărilor adresate de autoritățile locale.

În București, în funcție de condițiile meteorologice și de starea drumurilor, 25 de autocamioane sunt pregătite să plece, cu circa 120 de tone de produse alimentare, de la Baza de Sprijin Logistic "Muntenia", spre zonele afectate de ninsoare din județele Buzău și Ialomița.

Armata a intervenit și acționează în continuare în județele din Muntenia, Dobrogea și sudul Moldovei. De la începutul lunii februarie, în aceste operațiuni de intervenție și sprijin au fost angrenați peste 6.100 de militari, organizați pe detașamente, care au executat 286 de intervenții, cu 475 de mijloace tehnice terestre, aeriene și navale. Mulți dintre acești militari au participat la două, trei sau la mai multe intervenții.

Acțiunile militarilor pentru deszăpezirea localităților vizează, în principal, deblocarea căilor de acces spre școli, spitale, cămine de bătrâni, a unor locuințe izolate, ambulanțe sau mașini care blochează căile rutiere.

Luni, 13 februarie, detașamente de militari din Divizia 2 Infanterie acționează cu utilaje pentru deblocarea căilor de acces, în localitatea Săgeata, județul Buzău.

În județul Galați, în zona localităților Buciumeni, Nicorești, Poiana și Vișina, detașamente de militari din Brigada 10 Geniu continuă lucrările de distrugere prin explozii a barajelor de gheață și de deszăpezire a căilor de comunicații.

În județul Vrancea, detașamente de militari din Brigada 8 LAROM acționează în localitățile Dumitrești, Poiana Cristei, Gura-Caliței și Gugești pentru deszăpezirea drumurilor.

În jud. Vâlcea, un detașament de militari de la Centrul de Instrucție Geniu acționează, cu mijloace de deszăpezire, pentru deblocarea căilor de comunicație în zona localității Bălcești.

În jud. Dâmbovița, militari din Batalionul 235 Sprijin Logistic și din Batalionul 22 Transport din Târgoviște transportă apă potabilă către locuitorii cartierului Schela Mare din municipiul Moreni, a căror aprovizionare cu apă este întreruptă.

Pe Dunăre, remorcherul maritim de salvare "Grozavul" execută permanent, pe canalul navigabil al Dunării, între porturile Sulina și Tulcea, misiuni de spargere a gheții și de transport de persoane și aprovizionare cu alimente a localităților izolate din Deltă. Remorcherul "Grozavul" a început misiunea la data de 6 februarie, până în prezent parcurgând peste 400 mile marine în operațiunile pe fluviu.

Remorcherul Fluvial RF 328 continuă să asigure transportul de persoane între Tulcea și suburbia Tudor Vladimirescu. De la data începerii misiunii, la 31 ianuarie, RF 328 a executat 52 de treceri pe Dunăre, transportând 940 de pasageri, echipe SMURD, persoane bolnave și alimente.

Ministerul Apărării Naționale monitorizează situația din țară, prin structura de specialitate a Statului Major General, și are pregătiți în permanență 8.000 de militari și aproape 2.000 de mijloace tehnice, potrivit ordinului ministrului Apărării Naționale Gabriel Oprea, pentru a interveni de urgență în sprijinul autorităților publice locale și centrale, în limitarea efectelor ninsorii și viscolului și salvarea vieților omenești.


Biroul de Presă