MApN
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Nr. 27
COMUNICAT DE PRESĂ

Forțele și mijloacele Ministerului Apărării Naționale continuă marți, 14 februarie, să acționeze terestru, naval și aerian, pentru salvarea vieților omenești puse în pericol de ninsorile abundente, pentru distribuirea de alimente și bunuri de strictă necesitate și pentru deszăpezirea unor căi de acces.

Până marți dimineață, au fost transportate, aerian și terestru, către populația din localitățile izolate aproape 210 tone de alimente, în 41 de localități din județele Giurgiu, Brăila, Vrancea, Buzău și Ialomița, în baza solicitărilor primite de la reprezentanții administrației publice locale. Ajutoarele umanitare au fost oferite de asociații și patronate ale producătorilor din industria alimentară sau colectate de la populație, în 40 de centre deschise de Ministerul Apărării Naționale în București și în mai multe garnizoane de pe cuprinsul întregii țări.
Centrul de coordonare a podului aerian, constituit la Flotila 90 Transport Aerian din ordinul ministrului Apărării Naționale Gabriel Oprea, a planificat marți misiuni aeriene cu aeronave C27 J SPARTAN, C-130 HERCULES și elicoptere IAR-330 PUMA. Trei aeronave SPARTAN vor transporta, de la Timișoara la Otopeni și Mihail Kogălniceanu, 18 tone de alimente, iar o aeronavă HERCULES va prelua, de la Flotila 71 Aeriană Câmpia Turzii, aproximativ 15 tone de ajutoare care vor fi transportate în centrul de tranzit de la Bacău. De la Mihail Kogălniceanu și Otopeni, elicoptere IAR-330 vor transporta produsele alimentare către localități izolate din județele Buzău, Giurgiu, Călărași, Ialomița și Brăila. De asemenea, de la Flotila 95 Aeriană din Bacău, ajutoarele vor fi preluate de militari din Divizia 2 Infanterie, care le distribuie cu autocamioane în localități din jud. Vrancea, sau vor fi transportate aerian, cu elicoptere, în localitățile izolate, în funcțiile de condițiile meteo, în conformitate cu solicitările adresate de autoritățile locale.

În București, la Baza de Sprijin Logistic "Muntenia", 36 de autocamioane sunt pregătite să plece, cu circa 160 de tone de produse alimentare, spre zonele afectate de ninsoare, în funcție de condițiile meteorologice și de starea drumurilor. În această după-amiază, camioanele vor pleca spre populația afectată de ninsori din jud. Teleorman, Ialomița și Călărași.
Armata a intervenit și acționează în continuare în județele din Muntenia, Dobrogea și sudul Moldovei pentru ajutorarea populației afectate și dezăpezirea căilor de acces. Astfel, militari din Divizia 2 Infanterie acționează, cu mijloace tehnice, pentru deblocarea căilor de acces din zona localităților Săgeata și Valea Salciei, jud.Buzău.
În județul Vrancea, detașamente de militari din Brigada 8 LAROM acționează în localitatea Dumitrești pentru deblocarea căilor de comunicație.
În noaptea de luni spre marți, o echipă de militari din Brigada 282 Infanterie Mecanizată Focșani a executat, cu o mașină de luptă a infanteriei MLI echipată MEDEVAC, o misiune de evacuare a unei persoane bolnave din localitatea Vulturul, la Spitalul Județean Vrancea, în prezent același echipaj participând la o intervenție în localitatea Măicănești, pentru transportul unui copil bolnav la spital.
În jud. Vâlcea, un detașament de militari de la Centrul de Instrucție Geniu continuă să acționeze, cu mijloace de deszăpezire, pentru deblocarea căilor de comunicație în zona localității Bălcești.
În jud. Brăila, peste 100 de militari de la Brigada 10 Geniu și de la Baza Navală intervin, cu mijoace tehnice, pentru deszăpezirea căilor de comunicație din comuna Ciocile.
Pe Dunăre, remorcherul maritim de salvare "Grozavul" execută permanent, pe canalul navigabil al Dunării, între porturile Sulina și Tulcea, misiuni de spargere a gheții și de transport de persoane și aprovizionare cu alimente a localităților izolate din Deltă, iar remorcherul fluvial RF 328 continuă să asigure transportul de persoane între Tulcea și suburbia Tudor Vladimirescu.

Ministerul Apărării Naționale monitorizează situația din țară, prin structura de specialitate a Statului Major General, și are pregătiți în permanență 8.000 de militari și aproape 2.000 de mijloace tehnice, potrivit ordinului ministrului Apărării Naționale Gabriel Oprea, pentru a interveni de urgență în sprijinul autorităților publice locale și centrale, în limitarea efectelor ninsorii și viscolului și salvarea vieților omenești.