Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 29


COMUNICAT DE PRESĂ


Detașamente de militari din Ministerul Apărării Naționale continuă miercuri, 15 februarie, eforturile pentru salvarea vieților omenești aflate în pericol și acționează pentru deszăpezirea principalelor căi de acces și pentru distribuirea de alimente și bunuri de strictă necesitate în localitățile afectate de ninsorile abundente.

De la începutul operațiunilor de sprijin umanitar, elicoptere și autocamioane militare au distribuit populației izolate aproape 310 tone de produse alimentare, în 75 de localități din județele Brăila, Buzău, Călărași, Giurgiu, Ialomița, Teleorman și Vrancea.

Centrul de coordonare a podului aerian, constituit la Flotila 90 Transport Aerian din ordinul ministrului Apărării Naționale Gabriel Oprea, a planificat miercuri zboruri cu aeronave C-27J Spartan pentru a prelua alimente și bunuri de la Timișoara și Câmpia Turzii. Acestea vor fi transportate la Flotila 90 Transport Aerian din Otopeni, la Flotila 95 Aeriană de la Bacău și pe aerodromul din Mihail Kogălniceanu, jud. Constanța, de unde vor fi distribuite către populația afectată cu autocamioane sau, în cazul localităților izolate, cu elicoptere IAR-330 PUMA, în funcție de condițiile meteo.

Astfel, trei elicoptere IAR-330 PUMA au transportat astăzi trei tone de alimente, de la aeroportul Mihail Kogălniceanu, în localitățile Mărașu, Frecăței și Ciocile, din județul Brăila, urmând ca în cursul după-amiezii să mai efectueze transporturi către aceleași localități. De asemenea, sunt în desfășurare, miercuri după-amiază, transporturi de alimente, cu elicoptere de la Flotila 90 Transport Aerian, către localitatea Puiești, din jud. Buzău, și către Galbenu, Vișani și Surdila-Greci din jud. Brăila.

Alimente și materiale de strictă necesitate colectate în mai multe centre deschise de M.Ap.N. în garnizoanele din țară au fost transportate, marți, cu aeronave C-130 Hercules și C-27J Spartan, de la Câmpia Turzii la Flotila 95 Aeriană din Bacău, de unde au fost preluate de militari din Divizia 2 Infanterie și Brigada 8 LAROM, care le distribuie cu autocamioane în localități din jud. Vrancea.

De la Baza de Sprijin Logistic "Muntenia" din București, au plecat, miercuri dimineață, 12 autocamioane încărcate cu 67,5 tone alimente către 12 localități din jud. Buzău și trei localități din jud. Călărași.

Militari din Batalionul 113 Artilerie au transportat, miercuri, produse alimentare în localitățile Colelia și Grindași, jud. Ialomița. De asemenea, militari din Brigada 2 Vânători de Munte transportă nouă tone de alimente, cu trei camioane, în nouă localități afectate din jud. Călărași.

Militari din Divizia 1 Infanterie vor transporta, cu nouă autocamioane, miercuri și joi, 150 metri cubi de lemne de foc de la un depozit din Valea Doftanei în 11 localități din județul Ialomița.

Armata a intervenit și acționează în continuare în județele din Muntenia, Dobrogea și sudul Moldovei pentru ajutorarea populației afectate și deszăpezirea căilor de acces.

În jud. Buzău, militari din Divizia 2 Infanterie acționează, cu mijloace tehnice, pentru deblocarea căilor de acces din zona localităților Săgeata și Valea Salciei.
În jud. Vrancea, un detașament de militari din Brigada 8 LAROM a acționat pentru deblocarea căilor de acces în Dumitrești.

În jud. Vâlcea, militari din Centrul de Instrucție Geniu și EOD acționează, cu mijloace tehnice, pentru deblocarea căilor de acces în localitatea Bălcești.

În jud. Brăila, peste 100 militari din Forțele Terestre și Navale au acționat, în cursul nopții de marți spre miercuri, pentru deblocarea căilor de acces în sate din comuna Ciocile.

În jud. Ialomița, militari din Forțele Terestre au acționat pentru deblocarea căilor de acces și deszăpezirea locuințelor izolate în zona localităților Axintele, Căzănești și Tovărășia.

În jud. Dâmbovița, militari ai Brigăzii 61 Vânători de Munte au transportat șase tone de apă minerală din Miercurea-Ciuc în municipiul Moreni.

Pe Dunăre, remorcherul maritim de salvare "Grozavul" continuă misiunile de spargere a gheții și de transport de persoane pe canalul navigabil al Dunării, între porturile Sulina și Tulcea, aprovizionând cu alimente localitățile izolate din Deltă. Transportul de persoane între Tulcea și suburbia Tudor Vladimirescu este, în continuare, asigurat de remorcherul fluvial RF 328.

Ministerul Apărării Naționale monitorizează situația din țară, prin structura de specialitate a Statului Major General, și are pregătiți în permanență 8.000 de militari și aproape 2.000 de mijloace tehnice, potrivit ordinului ministrului Apărării Naționale Gabriel Oprea, pentru a interveni de urgență în sprijinul autorităților publice locale și centrale, în limitarea efectelor ninsorii și viscolului și salvarea vieților omenești.


Biroul de Presă