Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 30


COMUNICAT DE PRESĂ


Forțele și mijloacele Ministerului Apărării Naționale acționează și joi, 16 februarie, în sprijinul populației afectate de ninsorile abundente, pentru distribuirea de alimente și bunuri de strictă necesitate și pentru deszăpezirea unor căi de acces.

Până joi la prânz, au fost transportate 496 tone de alimente, haine și apă, cu elicoptere și autocamioane militare, către populația din 114 localități, situate în județele Brăila, Buzău, Călărași, Giurgiu, Ialomița, Teleorman, Vrancea, Dâmbovița și Galați, în baza solicitărilor primite de la reprezentanții administrației publice locale. De la începutul acestei operațiuni, au fost executate 176 de misiuni umanitare, dintre care 120 cu autocamioane DAC 665 T, zece transporturi cu aeronave C-27J Spartan, două cu aeronava C-130 Hercules și 44 cu elicoptere IAR-330 PUMA.

Ajutoarele umanitare au fost oferite de persoane fizice și juridice, de asociații și patronate ale producătorilor din industria alimentară, precum și de personalul armatei, în centrele de colectare deschise de Ministerul Apărării Naționale în București și în garnizoane de pe cuprinsul întregii țări.

Centrul de coordonare a podului aerian, constituit la Flotila 90 Transport Aerian din Otopeni, din ordinul ministrului Apărării Naționale Gabriel Oprea, a planificat și astăzi, 16 februarie, zboruri cu aeronave C-27J Spartan pentru a prelua 12 tone de alimente și bunuri aflate în centrele de tranzit de la Timișoara și Câmpia Turzii. Acestea vor fi transportate de la Flotila 71 Aeriană din Câmpia Turzii la Flotila 95 Aeriană de la Bacău și de pe aeroportul din Timișoara către aeroportul Mihail Kogălniceanu, jud. Constanța, de unde vor fi distribuite, terestru sau aerian, către populația aflată în localitățile afectate de ninsori.

Cinci elicoptere IAR-330 PUMA de la Flotila 90 Transport Aerian din Otopeni au efectuat, în cursul zilei de joi, 11 misiuni în cadrul cărora au transportat 11 tone de alimente în localitățile Bisoca, Puiești, Ciorăști, Scutelnici, Pleșești și Trăistieni din județul Buzău, și în localitățile Frecăței, Ciocile și Mărașu din județul Brăila. Alte trei elicoptere IAR-330 PUMA, ale Flotilei 86 Aeriană de la Fetești, au transportat șase tone de alimente, de la aeroportul Mihail Kogălniceanu către localitățile Frecăței, Ciocile și Mărașu din județul Brăila. De la Flotila 95 Aeriană de la Bacău, trei elicoptere IAR-330 PUMA au transportat 2,3 tone de alimente către localitățile Ciorăști din județul Buzău, și localitățile Bălești și Voietin din județul Vrancea.
De asemenea, un avion C-27J Spartan și trei elicoptere IAR-330 PUMA sunt pregătite la Otopeni, Bacău și Mihail Kogălniceanu, pentru a executa misiuni de evacuare medicală de urgență.

Alte aproximativ 100 de tone alimente și produse de strictă necesitate sunt transportate pe parcursul zilei de joi, cu ajutorul autocamioanelor, din centrele de colectare ale armatei, către localități din județele Buzău, Vrancea, Ialomița, Călărași și Prahova.

Armata a intervenit și acționează în continuare, terestru și naval, în județele din Muntenia, Dobrogea și sudul Moldovei, pentru salvarea vieților puse în pericol și pentru deszăpezirea căilor de acces. Astfel, în jud. Buzău, detașamente de militari din Divizia 2 Infanterie acționează, cu mijloace tehnice, pentru deblocarea căilor de acces din zona localităților Săgeata, Țintești, Cilibia, Glodeanu-Siliștea, Costești și Spătaru.
În jud. Brăila, militari din cadrul Brigăzii 10 Geniu și Diviziei 2 Infanterie acționează pentru deblocarea căilor de acces și deszăpezirea locuințelor în comuna Stăncuța și în satele Chichinețu și Odăieni, din comuna Ciocile, localități izolate ca urmare a căderilor masive de zăpadă.
În jud. Ialomița, militari din cadrul Diviziei 1 Infanterie acționează pentru deblocarea căilor de acces în localitatea Grindu.

Remorcherul maritim de salvare "Grozavul" continuă misiunile de spargere a gheții și de transport de persoane pe canalul navigabil al Dunării, între porturile Sulina și Tulcea. Ieri și astăzi, au fost transportate, în localitățile izolate din Deltă, aproximativ 80 de persoane și 70 de tone de ajutoare umanitare, precum și corespondența poștală.
Transportul de persoane între Tulcea și suburbia Tudor Vladimirescu este, în continuare, asigurat de remorcherul fluvial RF 328.

Ministerul Apărării Naționale monitorizează situația din țară, prin structura de specialitate a Statului Major General, și are pregătiți în permanență 8.000 de militari și aproape 2.000 de mijloace tehnice, potrivit ordinului ministrului Apărării Naționale Gabriel Oprea, pentru a interveni de urgență în sprijinul autorităților publice locale și centrale, în limitarea efectelor ninsorii și viscolului și salvarea vieților omenești.


Biroul de Presă