MApN
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Nr. 32
COMUNICAT DE PRESĂ

Personalul Ministerului Apărării Naționale continuă să acționeze vineri, 17 februarie, pentru transportul alimentelor și bunurilor de strictă necesitate și ajutorarea persoanelor aflate în localități afectate de ninsorile abundente.

De la începerea operațiunilor de transport și distribuire de ajutoare umanitare, până vineri la prânz au fost transportate 634 tone de alimente, apă și articole de îmbrăcăminte, cu elicoptere și autocamioane militare, către populația din 149 localități, situate în județele Bacău, Brăila, Buzău, Călărași, Giurgiu, Ialomița, Teleorman, Vrancea, Dâmbovița, Prahova și Galați, în baza solicitărilor primite de la reprezentanții administrației publice locale. Astfel, au fost executate 239 de misiuni umanitare, dintre care 175 cu autocamioane DAC 665 T, 12 transporturi cu aeronave C-27J Spartan, trei cu aeronava C-130 Hercules și 57 cu elicoptere IAR-330 PUMA. Ajutoarele umanitare au fost oferite de persoane fizice și juridice, de asociații și patronate ale producătorilor din industria alimentară, precum și de personalul armatei, în centrele de colectare deschise de Ministerul Apărării Naționale în București și în garnizoane de pe cuprinsul întregii țări.

Centrul de coordonare a podului aerian, constituit la Flotila 90 Transport Aerian din Otopeni, din ordinul ministrului Apărării Naționale Gabriel Oprea, a planificat și astăzi, 17 februarie, zboruri cu aeronave C-130 Hercules și C-27J Spartan pentru a prelua 19 tone de produse alimentare aflate în centrul de tranzit de la Timișoara. Acestea vor fi transportate de pe aeroportul din Timișoara la București, de unde vor fi distribuite, terestru sau aerian, către populația aflată în localitățile afectate de ninsori.

Trei elicoptere IAR-330 PUMA de la Flotila 90 Transport Aerian din Otopeni au transportat, în cursul zilei de vineri, 2,8 tone de alimente la Mânăstirea Cârnu și în localitatea Coșirna, județul Buzău. Alte trei elicoptere IAR-330, aparținând Flotilei 86 Aeriană de la Fetești, au transportat peste trei tone de alimente de la aeroportul Mihail Kogălniceanu către localitățile Frecăței, Ciocile și Mărașu din județul Brăila. De la Flotila 95 Aeriană de la Bacău, trei elicoptere IAR-330 PUMA au transportat 2,6 tone de alimente către localitățile Măgura, Bahnele și Gura Caliței, din județul Vrancea.

O aeronavă C-27J Spartan de la Flotila 90 Transport Aerian din Otopeni a efectuat vineri un zbor umanitar, de la Cluj-Napoca la București, pentru salvarea vieții unei persoane care a necesitat tratament medical de urgență în capitală. Trei elicoptere IAR-330 PUMA sunt pregătite la Otopeni, Bacău și Mihail Kogălniceanu, pentru a executa misiuni de evacuare medicală de urgență.

Detașamente de militari aparținând Diviziilor 1, 2 și 4 Infanterie transportă, în cursul zilei de vineri, cu 36 de autocamioane, 86 tone de alimente și produse de strictă necesitate, din centrele de colectare ale armatei, către localități din județele Buzău, Vrancea, Ialomița, Călărași, Prahova și Giurgiu.

Armata a intervenit și acționează în continuare, terestru și naval, în județele din Muntenia, Dobrogea și sudul Moldovei, pentru salvarea vieților puse în pericol și pentru deszăpezirea căilor de acces. Astfel, în jud. Buzău, detașamente de militari din Divizia 2 Infanterie acționează, cu mijloace tehnice, pentru deblocarea căilor de acces din zona localităților Săgeata, Țintești, Cilibia, Pogoanele, Scărlătești, iar între localitatea Cilibia și C.A. Rosetti, militarii au acționat pentru deszăpezirea căii ferate.

În județul Brăila, militari din cadrul Brigăzii 10 Geniu și Diviziei 2 Infanterie acționează pentru deblocarea căilor de acces și deszăpezirea locuințelor din satul Odăieni, din comuna Ciocile.
Militari din Batalionul 235 Sprijin Logistic din Târgoviște au transportat cu două autocinsterne apă potabilă pentru locuitorii cartierului Schela Mare din municipiul Moreni.

Remorcherul maritim de salvare "Grozavul" continuă operațiunea de spargere a gheții pe canalul navigabil al Dunării, între porturile Tulcea și Sulina, urmând să încheie misiunea în noaptea de vineri spre sâmbătă.

Ministerul Apărării Naționale monitorizează situația din țară, prin structura de specialitate a Statului Major General, și are pregătiți în permanență 8.000 de militari și aproape 2.000 de mijloace tehnice, potrivit ordinului ministrului Apărării Naționale Gabriel Oprea, pentru a interveni de urgență în sprijinul autorităților publice locale și centrale, în limitarea efectelor ninsorii și viscolului și salvarea vieților omenești.