Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 36


COMUNICAT DE PRESĂ


Forțele și mijloacele Ministerului Apărării Naționale au continuat să acționeze, în ultimele zile, în județele afectate de căderile masive de zăpadă, cu prioritate pentru colectarea și distribuirea către populație a ajutoarelor și bunurilor de primă necesitate. Ministerul a avut pregătiți pentru intervenții, conform dispoziției ministrului Apărării Naționale Gabriel Oprea, 8.000 de militari și 2.000 de mijloace tehnice, la solicitarea autorităților publice centrale și locale.

Încă de la emiterea primei avertizări meteorologice din luna ianuarie, ministrul Gabriel Oprea a cerut prefecților, președinților Consiliilor județene și primarilor să solicite direct sprijinul comandanților de garnizoane sau de unități militare. Astfel, pentru comandanții unităților militare de pe întreg teritoriul țării nu au fost necesare alte aprobări, de la centru, pentru a acționa, ordinul foarte clar al ministrului fiind transmis din timp în toate garnizoanele: "Armata va acționa de urgență, ori de câte ori va fi nevoie, pentru salvarea vieților oamenilor și a avutului personal".

Până miercuri, 22 februarie, peste 8.000 de militari au desfășurat, cu 1.259 mijloace tehnice terestre, aeriene și navale, peste 750 de misiuni pentru salvarea de vieți omenești, deszăpezirea căilor de comunicații, deblocarea și evacuarea de autovehicule, transportul aerian, terestru și naval de persoane și bunuri. Mulți dintre acești militari au participat la două, trei sau la mai multe misiuni.

În perioada 6-18 februarie, remorcherul maritim de salvare "GROZAVUL" a transportat peste 260 persoane și 130 tone de alimente și materiale, simultan cu îndeplinirea misiunii de bază, cea de spargere a gheții pe Dunăre între porturile Tulcea și Sulina. Remorcherul fluvial RF 328 a desfășurat 60 treceri între Tulcea și suburbia Tudor Vladimirescu și a transportat circa 1.200 de pasageri, echipe medicale și persoane bolnave, în perioada când a fost impusă interdicția de circulație pe Dunăre pentru navele comerciale.

Trei elicoptere IAR-330 PUMA și un avion C-27J SPARTAN, dispuse pe aeroporturile din Otopeni, Bacău și Mihail Kogălniceanu, sunt în continuare disponibile să execute misiuni de evacuare medicală, în cel mai scurt timp, la solicitarea autorităților competente.

Miercuri, 22 februarie, sunt transportate ultimele 75 de tone de alimente și bunuri donate în centrele din București, Câmpia Turzii și Focșani către localitățile afectate de condițiile meteorologice nefavorabile din județele Buzău și Vrancea.

Începând cu data de 15 februarie, odată cu scăderea în intensitate a viscolului, efortul principal al M.Ap.N. s-a concentrat pe transportul produselor alimentare și nealimentare de strictă necesitate către populația izolată din județele Brăila, Buzău, Călărași, Galați, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman, Vrancea, în baza solicitărilor transmise de reprezentanții administrației publice locale.

Personalul Ministerului Apărării Naționale a desfășurat acțiuni de colectare și transport al bunurilor materiale donate de agenți economici și de cetățeni, în centre de coordonare și de tranzit pentru transportul terestru și cel aerian, organizate de M.Ap.N. la nivel național, care au gestionat activitatea celor 55 de centre de colectare deschise în peste 40 de localități de pe întreg teritoriul țării.

În total, au fost colectate și distribuite peste 900 tone de alimente, articole de îmbrăcăminte și alte bunuri de strictă necesitate. Astfel, transporturile aeriene s-au executat cu aeronave de la Flotila 90 Transport Aerian, Flotila 86 Aeriană Fetești, Flotila 95 Aeriană Bacău, iar pentru transportul terestru, mijloacele auto au fost asigurate de mari unități și unități din subordinea Statului Major al Forțelor Terestre, Statului Major al Forțelor Aeriene, Comandamentului Logistic Întrunit și Comandamentului Comunicațiilor și Informaticii.


Biroul de Presă