Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 44


COMUNICAT DE PRESĂ


O delegație a Ministerului Apărării Naționale, condusă de secretarul de stat pentru politica de apărare și planificare, Viorel Oancea, a participat joi, 22 martie, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe (CAE).

Lucrările CAE au fost precedate de o reuniune a Comitetului Director al Agenției Europene de Apărare (EDA), în cadrul căreia au fost discutate perspectivele de dezvoltare a capacităților militare ale UE, în special prin prisma inițiativei privind punerea în comun și partajarea capacităților de apărare (Pooling and Sharing). Prin această inițiativă se urmărește eficientizarea costurilor alocate sectorului de apărare, prin dezvoltarea în comun a acelor capacități care prezintă interes și potențial de colaborare / cooperare din partea mai multor state membre.

În cadrul lucrărilor Consiliului, agenda discuțiilor a cuprins teme privind operațiile și misiunile Uniunii Europene, cu accent pe evoluțiile din Cornul Africii (operația maritimă de combatere a pirateriei EUNAVFOR ATALANTA, misiunea de instruire a forțelor armate somaleze EUTM Somalia), respectiv din Bosnia și Herțegovina (operația militară EUFOR ALTHEA). Totodată, au fost abordate aspecte referitoare la parteneriatele UE cu alte organizații internaționale cu relevanță în domeniul securității și apărării (NATO), precum și la cele cu statele terțe participante la misiuni și operații sub egida Politicii de Securitate și Apărare Comună.


Biroul de Presă