Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 78


Mesajul ministrului Apararii Nationale, Corneliu Dobrițoiu, cu ocazia Zilei rezervistului


Aș vrea să vă mulțumesc astăzi dumneavoastră, celor care v-ați dedicat viața slujirii Patriei, care v-ați ales nobila profesie de militar și v-ați onorat cu demnitate angajamentele asumate prin sacralitatea Jurământului militar, spunându-vă că Guvernul României a reparat un act nedrept care lovea atât în demnitatea dumneavoastră, cât și în modul în care statul ar fi trebuit să vă recompenseze activitatea.

Spun asta nu doar din poziția mea oficială de ministru al Apărării Naționale, o demnitate onorantă dar, să recunoaștem, temporară, cât, mai ales, din calitatea mea de rezervist și camarad al dumneavoastră, pentru tot restul vieții.

Am reușit, într-o primă etapă, printr-un memorandum aprobat de Guvern în ședința din 30 mai, să nu li se ia nici un leu celor cărora li s-a diminuat pensia ca urmare a aplicării prevederilor OUG nr. 1 din 2011. Aceștia nu numai că pierduseră prin recalculare, dar urma să li se ia, practic, și din ceea ce primiseră în 2011. Acest Memorandum va urgenta aprobarea proiectului de lege aflat la Camera Deputaților, care urmează să-l dezbată în prima ședință de plen, ca și cameră decizională.

Proiectul de lege care va fi propus spre adoptare prevede modificarea OUG nr. 1 din 2011 în sensul renunțării la recuperarea sumelor în cazul pensionarilor ale căror drepturi de pensie au fost diminuate în urma recalculării.
O a doua etapă a acestui demers urmărește ca, în condițiile bugetare ale anului următor, să elimine toate discrepanțele cauzate în procesul de rectificare, aducând cuantumul pensiilor celor cărora le-au fost diminuate la nivelul celor din 2010.

Asistăm, în sfârșit, la un act reparatoriu pentru cei cărora le-au fost pe nedrept diminuate veniturile, iar în același timp îi asigurăm pe cei care, în urma recalculării, au beneficiat de pensii majorate, că, în baza principiului neretroactivității, un bun câștigat rămâne câștigat.

Ziua dumneavoastră, de fapt a noastră, ne găsește astfel, cu voia lui Dumnezeu, în circumstanțe dătătoare de speranțe, după o perioadă grea pentru rezerviștii Armatei României. Fără a ne ancora în trecut, a venit vremea ca împreună să redăm demnitatea corpului de militari care, deși formal s-au lăsat la vatră, în inima lor au rămas alături camarazilor activi, gata oricând să li se alăture dacă Țara o va cere vreodată.

De aceea, consider nu doar o datorie ci și o obligație să acționez în perioada imediat următoare, cu întreaga mea energie și cu toate mijloacele pe care le am la dispoziție ca ministru și om politic, pentru a repara toate nedreptățile greu de înțeles și imposibil de acceptat pe care le-ați îndurat în domeniul recalculării pensiilor militare.

Vom acționa, în paralel, pe linia redefinirii legislației pensiilor militare, în spiritul tradițional al pensiilor ocupaționale, existent până acum în Armata României. În acest sens, vom institui un dialog serios, profesionist cu toate asociațiile cadrelor în rezervă, fără discriminări, în cadrul unei comisii tripartite, alături de reprezentanții Ministerului Apărării Naționale și ai Parlamentului.

Sunt încredințat că expertiza dumneavoastră, a rezerviștilor, ne va ajuta să găsim cea mai bună soluție pentru reintroducerea acestui sistem de care se bucură militarii din multe armate aliate, și pe care l-ați pierdut în mod nedrept, și fac asta în numele obiectivului comun de recâștigare a demnității militarilor, de recâștigare a rolului, importanței și respectului de care s-au bucurat în societate, de-a lungul istoriei, ostașii noștri.

Nu în ultimul rând, doresc să vă asigur că voi acționa pentru ca nimeni să nu mai îndrăznească să încerce, prin subterfugii politice, să lovească în demnitatea și onoarea corpului de cadre, prin avansări abuzive sau prin acțiuni de politizare a armatei.

Închei, asigurându-vă de toată prețuirea, prietenia și respectul meu. Voi rămâne același partener serios al dumneavoastră, animat de dorința sinceră de a găsi soluții pentru rezolvarea problemelor care vă frământă. După o viață în care ați dăruit totul Armatei, ei bine, Armata vă datorează acest lucru. Voi veghea ca această obligație să fie pe deplin respectată.

La mulți ani!


Corneliu Dobrițoiu, ministrul Apărării Naționale