Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: lt. col. Constantin Spînu

 


Comunicat nr. 91


COMUNICAT DE PRESĂ


Proiectul de lege pentru modificarea art. 7 din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 1/2011, privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor acordate beneficiarilor proveniți din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională, susținut, ca reprezentant al Guvernului, de ministrul Apărării Naționale, Corneliu Dobrițoiu, a fost adoptat joi, 14 iunie, de plenul Camerei Deputaților, în calitate de cameră decizională.

Actul normativ prevede, pentru pensionarii militari al căror cuantum al pensiei a fost diminuat în urma recalculării pensiilor, nerecuperarea sumelor rezultate din regularizarea pentru perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2011.

Conform OUG nr. 1/2011, în forma inițială, procesul de recalculare a fost finalizat la 31 decembrie 2011, iar din aprilie 2012, ar fi trebuit recuperate sumele plătite în plus, începând cu 1 ianuarie 2011.

La Casa sectorială de pensii a Ministerului Apărării Naționale sunt în evidență aproximativ 9.000 de pensionari militari în această situație, iar suma totală pe care ei ar fi trebuit să o returneze este de aproximativ 60 de milioane de lei.

Modificarea OUG nr. 1 din 2011, prin amnistierea obligațiilor de plată rezultate din scăderea pensiilor, efect al recalculării și revizuirii acestora, este una dintre măsurile reparatorii aduse pensionarilor militari care au avut de suferit în urma procesului de recalculare, revizuire și regularizare a pensiilor militare.

"Am realizat astăzi o etapă importantă din procesul de eliminare a nedreptăților făcute în procesul de recalculare a pensiilor, un pas care dovedește voința Parlamentului României de a reda militarilor demnitatea și respectul cuvenite.

Intenția noastră nu se oprește aici! Angajamentul nostru politic este ca, într-o a doua etapă, să includem în viitorul program de guvernare al USL problematica pensiilor militare, astfel încât să demarăm, din 2013, procedurile de revenire a pensiilor militare diminuate la cuantumul din 31 decembrie 2010", a declarat ministrul Apărării Naționale, Corneliu Dobrițoiu.

La Ministerul Apărării Naționale s-a constituit joi, 7 iunie a.c., Comisia pentru elaborarea actelor normative care să reglementeze reconstrucția sistemului de pensii militare ocupaționale. Acest organism are drept misiune analizarea și evaluarea situației actuale a pensionarilor militari din perspectiva aplicării legilor 119/2010, 263/2010 și a OUG 1/2011, în vederea elaborării actelor normative care să reglementeze drepturile actualilor pensionari militari, cât și cele ale viitorilor pensionari militari, în prezent în activitate.


Biroul de Presă