Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 108


COMUNICAT DE PRESĂ


Locțiitorul șefului Statului Major General, general-locotenent Dan Ghica-Radu, a semnat miercuri, 27 iunie, la Sofia, Declarația comună a locțiitorilor șefilor statelor majore generale din cadrul inițiativei regionale "Procesul Reuniunilor Miniștrilor Apărării din Sud-Estul Europei" (SEDM).

Potrivit acestui document, locțiitorii șefilor statelor majore generale au apreciat că procesul de revizuire strategică a SEDM reprezintă o oportunitate unică de a revitaliza și optimiza obiectivele SEDM, precum și legăturile acesteia cu NATO, UE, ONU și cu alte inițative regionale.

"Cooperarea cu organizațiile internaționale trebuie îmbunătățită prin încurajarea participării active a SEDM la inițiativele globale sau regionale unde SEDM poate juca un rol semnificativ. Din această perspectivă, ar fi de dorit ca orice proiect SEDM să evite duplicarea cu inițiativele deja existente și să sporească, într-adevăr, creșterea capacității operaționale a Brigăzii Muntinaționale din Sud-Estul Europei", se arată în Declarația comună.

La reuniunea din capitala Bulgariei au participat reprezentanții militari din țările membre SEDM (Albania, Bulgaria, Bosnia-Herțegovina, Croația, Grecia, Italia, Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, Muntenegru, România, Slovenia, Serbia, Turcia, Statele Unite ale Americii și Ucraina). De asemenea, au onorat invitația la eveniment reprezentanții Comandamentului Forțelor Aliate Întrunite de la Napoli, respectiv Brunssum, și reprezentanții RCC (Consiliul de Cooperare Regională), respectiv, RACVIAC (Centrul Regional pentru Asistență în Domeniul Verificării și Implementării Controlului Armamentelor).

În prezent, președinția SEDM este asigurată de Italia, din 2013, aceasta urmând să fie preluată de România.


Biroul de Presă