Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 113


COMUNICAT DE PRESĂ


Șeful Statului Major General, general-locotenent Ștefan Dănilă, a participat sâmbătă, 30 iunie, la ceremonia dedicată împlinirii a 70 de ani de la înființarea Comandamentului Comunicațiilor și Informaticii (CCI), desfășurată la sediul Centrului 89 Principal pentru Comunicații și Informatică.

"În acest an, la 1 iulie, sărbătorim 70 de ani de la înființarea Comandamentului Comunicațiilor și Informaticii, sub denumirea sa inițială de Comandamentul Transmisiunilor. (...) Înființarea Comandamentului Transmisiunilor ca organ "de direcție, supraveghere și control pentru pregătirea de război a unităților de transmisiuni ale Armatei de Uscat, Aer și Marină" a reprezentat un moment cu profunde semnificații în procesul istoric amplu, complex și dificil de afirmare a transmisiunilor ca specialitate și, ulterior, ca armă distinctă în cadrul armei geniu, prin aceea că a fost pentru prima dată când s-a creat un organ central, de nivel operativ", a declarat generalul-locotenent Ștefan Dănilă, care a subliniat contribuția comandamentului la realizarea legăturilor de transmisiuni ale armatei române de la Al Doilea Război Mondial și până în prezent.

Cu ocazia împlinirii a 7 decenii de la înființare a CCI, Drapelul de Luptă al comandamentului a fost decorat cu Ordinul "Virtutea militară" în grad de Cavaler, acordat prin decret prezidențial. Totodată, au fost conferite embleme de onoare și plachete mai multor personalități din domeniul comunicațiilor.

Generalul de brigadă Ion Cerăceanu, comandantul CCI, s-a referit în discusul său la "cel mai recent succes al comandamentului - constituirea, operaționalizarea, în timp record și trimiterea în misiune în teatrul de operații Afganistan a Modulului DCM "E" NATO, în scopul asigurării suportului de comunicații și informatică al Comandamentului ISAF".

"Chiar acum trei zile, am primit o scrisoare de la comandantul Batalionului 2 Transmisiuni NATO, în subordinea căruia se află modulul nostru aflat în misiune în Afganistan, în care acesta mi-a transmis felicitări, precizând că a întâlnit cea mai profesionistă structură de comunicații din întreaga sa carieră în serviciul SUA", a subliniat generalul Cerăceanu.

Șeful Statului Major General a citit Mesajul ministrului apărării naționale, transmis cu ocazia aniversării CCI. "Nu există acțiune militară care să nu folosească infrastructura de comunicații și informatică, fie că vorbim de rețeaua de telefonie clasică, ori de comunicațiile prin satelit, și de aceea vă asigur că așteptările noastre față de dumneavoastră vor rămâne mari, încredințat fiind că ele vor fi onorate cu promptitudine", a menționat în Mesajul său, ministrul apărării, Corneliu Dobrițoiu.

După încheierea festivității, șeful SMG și comandantul CCI au participat la o video-teleconferință cu militari transmisioniști aflați în misiune în Afganistan. Totodată, prin același sistem VTC, au putut intra în legătură directă cu militarii și familiile lor care le-au transmis că le doresc misiune ușoară și că-i așteaptă cu nerăbdare acasă.

În finalul activității, participanții la eveniment au vizitat expoziția fotodocumentară intitulată "CCI - 70 de ani de istorie" și expoziția de tehnică de comunicații și informatică organizată în cadrul Centrului 89 Principal pentru Comunicații și Informatică.


Biroul de Presă