Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 131


COMUNICAT DE PRESĂ


În temeiul atribuțiilor stabilite prin lege, ministrul Apărării Naționale, Corneliu Dobrițoiu, a emis un ordin privind măsurile care se întreprind în Armată pentru desfășurarea în bune condiții a referendumului național din data de 29 iulie 2012.

Pentru buna organizare și desfășurare a procesului electoral în secțiile de votare organizate în teatrele de operații, la nivelul Statului Major General s-a constituit o grupă de coordonare, care va funcționa în perioada 16 iulie - 3 august.

Statul Major General a propus pentru militarii care desfășoară misiuni în teatrele de operații din Afganistan și Kosovo organizarea a opt secții de votare în data de 29 iulie 2012, după cum urmează: în Afganistan la Kandahar, Kabul, F.O.B. Messkal, Almassak, Apache, Lagman, Bullard, iar în Kosovo la Pristina.

Ministrul Apărării Naționale a declarat, cu acest prilej: "Cele opt secții de votare din Afganistan și Balcanii de Vest au fost dimensionate în funcție de necesitățile operaționale, de numărul de militari dislocați în teatrele de operații, precum și de situația concretă de securitate, având în vedere riscurile majore pe care le presupun deplasările de efective numeroase într-un mediu insurgențional cum este cel din Provincia Zabul, în care acționează militarii noștri.
Spre deosebire de alegerile din 2009, când au fost organizate patru secții de votare, configurația dispunerii unităților militare române în bazele de dislocare este alta, în conformitate cu necesitățile aliate, iar numărul batalioanelor de manevră a crescut.
Securitatea militarilor români din Afganistan, și din oricare alt teatru de operații, reprezintă prioritate zero pentru mine, ca ministru al Apărării. În consecință, la nivelul ministerului au fost luate toate măsurile necesare pentru a asigura dreptul constituțional al cetățenilor români în uniformă, care își riscă viața sub drapelul țării pentru a-și exercita dreptul de vot.
Reiterez apelul către toți factorii implicați în campania electorală pentru acest referendum să lase Armata în afara jocului politic".

* * *

Potrivit ordinul emis, cadrele militare, cursanții, elevii și studenții instituțiilor militare de învățământ, soldații și gradații voluntari, precum și personalul civil își vor putea exercita dreptul de vot, în condițiile legii, în localitatea de reședință. Cei angrenați în misiuni de pază sau în alte activități operative își vor putea exercita dreptul de vot conform art. 21 din Legea nr. 3/2000.

Atașații apărării, membrii Secțiunii de Apărare a misiunii permanente NATO și UE, precum și personalul militar și civil trimis în misiuni permanente sau temporare în străinătate, votează la secțiile organizate pe lângă misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României, în localitățile în care își desfășoară activitatea.
Emisiunile militare de radio și de televiziune, publicațiile militare centrale și teritoriale nu vor difuza sau publica informații furnizate de către formațiunile politice de orice rang, organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale, materiale de publicitate politică, editoriale sau comentarii care au legătură cu campania electorală desfășurată cu ocazia referendumului, ori rezultatele sondajelor de opinie pe această temă.

În perioada 23-31 iulie 2012 nu se execută ședințe de tragere cu nicio categorie de armament, exerciții tactice cu trageri de luptă și lucru cu material explozibil real, nici aplicații cu trageri de luptă. În situații deosebite, care ar putea genera disfuncții majore în îndeplinirea obiectivelor stabilite, comandanții vor solicita aprobarea șefului Statului Major General pentru desfășurarea activităților planificate anterior.

Se interzice personalului armatei să facă orice fel de declarații publice sau de presă pe teme legate de referendum, să participe la acțiuni de campanie electorală de orice tip, precum și organizarea de adunări, întruniri, discursuri, conferințe de presă, sărbători pre sau post referendum etc., în unitățile militare sau în alte spații aparținând armatei. Cu prilejul acțiunilor specifice care se organizează și se desfășoară înainte și pe timpul referendumului, personalul din Ministerul Apărării Naționale nu poate desfășura activități de partizanat politic.

Personalul Ministerului Apărării Naționale nu va participa la distribuirea materialelor necesare campaniei pentru referendum. Comandanții unităților militare nu vor permite distribuirea sau afișarea acestora în unitățile subordonate.

Comandanții care au în subordine muzici militare nu vor aproba participarea acestor formațiuni la activități legate de pregătirea referendumului. Toate ceremoniile militare, organizate până la data referendumului, se vor desfășura cu respectarea strictă a regulamentelor interne.


Biroul de Presă