Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Colonel Cristinel Ghiga

 


Comunicat nr. 162


PRECIZARI


În legătură cu informațiile din presă cu privire la dotarea armatei cu echipamente de tip HARRIS, purtătorul de cuvânt al M.Ap.N. face următoarele precizări:

Dotarea armatei române cu noi echipamente militare s-a impus prin prisma cerințelor de ridicare a nivelului de performanță și interoperabilitate cu armatele statelor membre NATO.

Fondurile pentru înzestrarea cu echipamente HARRIS au provenit dintr-un program de asistență militară americană menit să crească ritmul pregătirii Armatei României în vederea aderării la NATO.

Asistența militară oferită prin aceste programe nu se concretizează în sume de bani puse la dispoziția statelor partenere, ci în furnizarea de echipamente și servicii care să ducă la creșterea capacităților operaționale, inclusiv în domeniul comunicațiilor. Prin urmare, echipamentele HARRIS au fost primite de armata română cu titlu de donație, fără a se pune, evident, problema organizării vreunei licitații.

Pe lângă sistemele și echipamentele furnizate, programul de asistență cuprinde, așa cum este firesc, și o componentă de instruire a personalului care le exploatează. În cazul stațiilor HARRIS, programul de pregătire desfășurat în SUA a vizat probleme de operare și mentenanță a echipamentelor livrate prin dealer-ul autorizat din România.

Prin introducerea echipamentelor HARRIS s-a obținut, într-o nouă concepție, conform reglementărilor NATO de actualitate, o mai bună capacitate de transmitere de date și integrarea într-o rețea cu funcțiuni de mesagerie electronică, existând totodată și posibilitatea de interconectare a rețelelor locale de calculatoare.

Echipamentele de tip RACAL intrate în înzestrare sunt în continuare folosite în cadrul unor rețele de transmisiuni ale armatei, o parte dintre ele fiind modernizate pentru a se interconecta cu stațiile de tip HARRIS.Purtatorul de cuvant al M.Ap.N