MApN
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Nr. 153
COMUNICAT DE PRESĂ

Drapelul de luptă al Bazei Logistice Navale "Pontica" a fost înmânat comandantului de șeful Statului Major General, general-locotenent Ștefan Dănilă, miercuri, 1 august, în cadrul unei ceremonii desfășurate la sediul comandamentului bazei din municipiul Constanța.

După sfințirea și introducerea în formație a Drapelului de luptă, acordat de Președintele României prin Decretul nr. 360 din 19 aprilie 2012, militarii au depus jurământul de credință.

La ceremonie au participat militari activi, în rezervă și în retragere, comandanți de mari unități și unități din forțele navale, precum și personalități politice și ale administrației locale.

În mesajul transmis, șeful Statului Major General a evidențiat faptul că acest moment deosebit se datorează atât generațiilor anterioare cât și colectivului actual al bazei care au făcut posibilă funcționarea Bazei Logistice Navale și dezvoltarea acesteia la nivelul actual.

"Consider că, în conjunctura actuală, cu fondurile limitate pe care le avem la dispoziție, ați reușit să utilizați eficient resursele, în așa fel încât să asigurați funcționarea logisticii navale la nivelul nevoilor și cerințelor, făcând posibilă participarea cu nave de luptă, în misiuni în teatrele de operații, la apărarea teritoriului național și afirmarea României ca putere navală în bazinul Mării Negre.

În frunte cu Drapelul de luptă, trebuie să duceți mai departe și să consolidați tradițiile Marinei Militare, să reafirmați faptul că suntem o națiune demnă, care știe să-și cultive valorile și să le apere", a spus șeful Statului Major General.
* * *
Scurt istoric al Bazei Logistice Navale "Pontica"

La data de 1 august 1864, din inițiativa locotenent-colonelului de marină Constantin PETRESCU, a fost înființată prima structură logistică a Arsenalului Marinei la Brăila, în locul numit "Pescăria veche" unde a fost amenajat un mic atelier pentru repararea navelor, care a constituit embrionul Arsenalului Marinei de mai târziu.

De-a lungul timpului, structura logistică a Marinei Militare a cunoscut numeroase transformări, în concordanță cu cerințele, cu dezvoltarea și cu restructurările Marinei Militare Române. Odată cu dezvoltarea Flotilei de Dunăre și a Flotei de la mare, au fost înființate structuri logistice separate, la Brăila, Galați, Constanța și Mangalia. În anul 2005, segmentul logistic al Forțelor Navale Române a fost restructurat, înființându-se o singură mare unitate logistică, cu denumirea "Baza Navală".

Cinci ani mai târziu, la data de 1 iunie 2010, Baza Navală s-a transformat în Baza Logistică Navală, având în compunere Comandamentul Bazei Logistice Navale, Centrul 338 Mentenanță Tehnică Navală, Divizionul de Nave Speciale, patru secții logistice la Constanța, Mangalia, Brăila și Tulcea, trei depozite mixte și două sectoare mixte de depozitare, iar în luna martie 2012 a primit denumirea onorifică "Pontica".

Principale misiuni ale Bazei Logistice Navale sunt axate pe executarea misiunilor de sprijin logistic pentru toate structurile Forțelor Navale din zona de responsabilitate și, la ordin, aceasta poate asigura sprijinul logistic și pentru structuri militare aparținând altor categorii de forțe.