Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 183


COMUNICAT DE PRESĂ


Ministrul apărării naționale, Corneliu Dobrițoiu, a înaintat-o în gradul de comandor în retragere pe doamna Marie-Ana-Aurelia (Mariana) Drăgescu, pilot în escadrila sanitară, supranumită "Escadrila Albă", care a împlinit astăzi 100 de ani.

Doamna Drăgescu este singura femeie-pilot în viață, care a luptat în cel de-al Doilea Război Mondial pe ambele fronturi și a contribuit la salvarea vieții a peste 1.500 de militari.

În cadrul unei scurte ceremonii marcate de emoție, cu prilejul căreia doamna Drăgescu a fost decorată cu Emblema Onoarea Armatei României, ministrul Dobrițoiu a spus că este o mare onoare să participe la sărbătorirea centenarului "acestei legende vii" a aviației românești.

"Nu cred că există cineva care să nu fi auzit de Escadrila Albă, unitatea românească de avioane sanitare pilotate de femei, țara noastră fiind singura din lume care dispunea, la acea dată, de o astfel de unitate/.../ După campania din Crimeea dumneavoastră ați rămas singura noastră femeie pilot de pe Frontul de Vest, și, cu toate astea, v-ați făcut datoria față de țară cu deosebit curaj și dăruire", a mai declarat ministrul apărării naționale.

Corneliu Dobrițoiu s-a declarat mândru că este contemporan cu comandorul în retragere Mariana Drăgescu, dar și pentru că, împreună cu generații întregi de piloți ai Armatei României, se poate bucura de expertiza și sfaturile prețioase ale unuia dintre cei mai longevivi piloți români.

La ceremonia de astăzi au mai participat șeful Statului Major General, generalul-locotenent Ștefan Dănilă, șeful Statului Major al Forțelor Aeriene, generalul-locotenent Cârnu Fănică, președintele Asociației naționale a veteranilor de război din România, generalul (ret.) Marin Dragnea, reprezentanți ai asociațiilor aeronautice române și italiene, foști elevi de pilotaj, rude și prieteni.

x x x
Marie-Ana-Aurelia (Mariana) Drăgescu a început să zboare în dublă comadă în anul 1935, obținând al șaptelea brevet feminin din România. În anul 1937 a fost încadrată la Aeroclubul Regal, apoi, din iunie 1940, la Ministerul Transporturilor, Navale și Aeriene, în funcția de pilot. A fost mobilizată și, din anul 1941, a plecat pe front făcând parte din Escadrila Sanitară, supranumită Escadrila Albă, participând la război pe ambele fronturi, până în ultima zi.


Biroul de Presă al Ministerului Apărării Naționale