Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Mr. Monica Szlavik

 


Comunicat nr. 185


INFORMAȚIE DE PRESĂ


Comitetul Militar al NATO, cel mai înalt for de decizie militară al Alianței, se va întâlni, în formatul șefilor apărării, în România, la Sibiu, între 14 și 16 septembrie.

Șefii apărării din cele 28 de țări membre ale NATO vor discuta despre operațiile Alianței aflate în desfășurare, precum și aspecte-cheie de pe agenda Organizației.

Aceasta este prima reuniune a șefilor apărării în acest format, după summit-ul NATO de la Chicago, și prima care se desfășoară în România.

Conferința de la Sibiu va fi condusă de președintele Comitetului Militar al NATO, generalul Knud Bartels, printre participanți aflându-se amiralul James Stavridis, comandantul Comandamentului Suprem Aliat din Europa (SACEUR), generalul Stéphane Abrial, actualul comandant al Comandamentului Suprem Aliat pentru Transformare (SACT), precum și generalul Jean-Paul Paloméros, viitorul comandant al SACT. De asemenea, la Sibiu, se va afla generalul John Allen, comandantul Forței Internaționale de Asistență de Securitate (ISAF), care va prezenta audienței ultimele informații despre misiunea Alianței din teatrul de operații Afganistan.

Invitați speciali ai președintelui Comitetului Militar al NATO sunt ambasadorul Stephen Evans, asistentul secretarului general al NATO pentru Operații, și generalul-locotenent Arne Bård Dalhaug, comandantul Colegiului de Apărare NATO de la Roma.

Conferința se va concentra pe provocările mediului general de securitate, precum și pe operațiile aliate aflate în desfășurare în Afganistan și în Balcanii de Vest. Discuțiile se vor axa, de asemenea, pe stadiile transformării NATO și pe revizuirea structurii Statului Major Militar Internațional (IMS), care este partea executivă a Comitetului Militar. Conferința se va încheia cu alegerea noului director general al IMS.

În marja conferinței, generalul-locotenent Ștefan Dănilă, șeful SMG, gazda reuniunii, va avea întâlniri bilaterale cu omologi din alte țări, în cadrul cărora vor fi abordate aspecte privind participarea țării noastre în teatrele de operații la misiuni aflate sub mandat NATO, procesul de transformare a Armatei României și modalitățile de întărire a cooperării militare bilaterale.

Oportunități media:
Vineri, 14 septembrie 2012
• 17.15 – 17.30 Ceremonie militară de întâmpinare (Piața Mare din Sibiu, numai oportunități foto și video)
Sâmbătă, 15 septembrie 2012
• 08.00 – 08.30 Prima sesiune de lucru în plen, președintele Comitetului Militar al NATO, general Knud Bartels, și ministrul apărării naționale, domnul Corneliu Dobrițoiu, vor susține discursuri de deschidere (Hotelul Hilton)
• 19.00 – 19.30 Conferință de presă susținută de generalul-locotenent Ștefan Dănilă și generalul Knud Bartels care vor prezenta concluziile conferinței (Hotel Hilton)

Note pentru media:
• Centrul de informare Publică este situat la Hotelul Hilton din Sibiu;
• Puncte de contact în România: mr. Monica SZLAVIK, șefa Centrului de Informare Publică, Direcția de Informare și Relații Publice a MApN, tel: +4.0730.591.109, e-mail: mcc2012.ro@gmail.com și col. Florin JIPA, șeful Secției Informare Publică, Direcția de Informare și Relații Publice a MapN, tel: +4.0722.380.145, fax: +4021.319.60.22;
• Puncte de contact pentru președintele Comitetului Militar al NATO:
CPT. (N), Dan TERMANSEN, consilier de afaceri publice, tel: +3.2475.757.561, e-mail: termansen.dan@hq.nato.int și Mr. Tom MONBALLIU, ofițer de afaceri publice, tel : +3.2473.921.900 (cell) e-mail: monballiu.tom@hq.nato.int;
• Numai presa acreditată va obține permise de acces pentru Conferința Comitetului Militar al NATO. Solicitările de acreditare vor fi procesate electronic. Formularul de acreditare (atașat acestui e-mail) va trebui completat și transmis la următoare adresă de e-mail: mcc2012.ro@gmail.com, până miercuri, 12 septembrie, ora 18.00. Formularele trimise după această dată pot fi refuzate. Permisele de presă vor putea fi ridicate de către jurnaliștii acreditați joi, 13 septembrie, între orele 12.00 și 16.00, de la Centrul de Informare Publică din Hotelul Hilton;
• Jurnaliștii care vor participa la conferință trebuie să aibă permisele atașate vizibil pe întreaga perioadă a conferinței. Personalul de securitate poate verifica identitatea delegațiilor la conferință și poate solicita documente de identitate adiționale pentru a controla identitatea celor care au permise de presă. Informăm presa că verificările personalului de securitate se vor desfășura înaintea fiecărui eveniment media. Din acest motiv, jurnaliștii sunt așteptați să sosească din timp la momentele media ale conferinței.


Biroul de Presă