Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 187


COMUNICAT DE PRESĂ


Armata României va participa cu 55 de militari din Forțele pentru Operații Speciale (FOS), în perioada 13-24 septembrie, la cea de-a cincea ediție a exercițiului multinațional Jackal Stone 2012, care se va desfășura, anul acesta, în Croația.

Organizat anual de Comandamentul pentru operații speciale al Forțelor Armate ale SUA dislocate în Europa (SOCEUR), exercițiul se va desfășura în spațiul terestru, maritim și aerian al Republicii Croația, în zona localităților Split, Zadar, Udbina și Delnice.

La Jackal Stone 2012 vor participa între 1.800 și 2.000 de militari din 11 țări (Cehia, Croația, Estonia, Italia, Letonia, Lituania, Norvegia, Polonia, România, Slovacia și Statele Unite ale Americii), iar șapte națiuni vor avea statut de observatori (Danemarca, Franța, Finlanda, Marea Britanie, Canada, Slovenia și Ungaria).

Acesta este cel mai important exercițiu internațional al Forțelor pentru Operații Speciale, care are ca obiective principale creșterea cooperării și interoperabilității între forțele participante, întărirea securității și stabilității regionale, precum și antrenamentul în comun, schimbul de experiență și armonizarea conceptelor doctrinare, tehnicilor, tacticilor și procedurilor utilizate de structurile de operații speciale.

Prin activitățile de antrenament planificate, Jackal Stone 2012 va permite evaluarea nivelului de pregătire al forțelor participante și modalitățile cele mai eficiente de cooperare între militarii țărilor care desfășoară operații întrunite împotriva unor amenințări comune la adresa mediului de securitate.

De la inițierea seriei de exerciții Jackal Stone, în anul 2008, România a participat cu personal FOS la toate edițiile exercițiului, atât ca țară organizatoare (2008 și 2011), cât și ca națiune participantă (2009 și 2010).


Biroul de Presă