MApN
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Nr. 191
COMUNICAT DE PRESĂ

Discuțiile celor 28 de șefi ai apărării din statele membre NATO, din cadrul Conferinței Comitetului Militar ce a avut loc la Sibiu, s-au axat pe Planul Strategic pentru Afganistan al Alianței (NSPA) validat de șefii de stat și de guvern la summitul de la Chicago. Planul oferă baza implicării NATO în această țară, după încheierea misiunii ISAF.

Așa cum s-a convenit la Chicago, este în desfășurare planificarea inițială pentru o nouă misiune, care va consta în instruirea, consilierea și sprijinirea Forțelor Naționale de Securitate Afgane (ANSF). Șefii statelor majore din țările membre NATO au discutat despre planul implicării NATO în Afganistan după 2014, care va constitui baza de informații militare necesare Consiliului Nord-Atlantic în vederea stimulării unei planificări viitoare mai detaliate.

Amiralul Jim Stavridis, Comandantul Comandamentului Suprem Aliat din Europa, responsabil pentru operațiile NATO și Generalul John Allen, comandantul Forței Internaționale de Asistență pentru Securitate (ISAF) și-au spus punctele de vedere pentru a oferi cadrul de discuții al conferinței. Astfel, șefilor statelor majore din țările membre NATO li s-a comunicat că armata afgană devine tot mai puternică și mai încrezătoare în forțele proprii, că sunt cu adevărat pe calea cea bună în preluarea conducerii. În câteva săptămâni, ANSF vor ajunge la un efectiv de 352.000 de membri și vor prelua conducerea, devenind capabile să asigure securitatea a trei sferturi din populația țării. Acest proces are loc în toate provinciile. În prezent, 80 % din atacurile insurgenților au loc în zone în care locuiesc 20 % din populație, iar o mare parte a acestor atacuri reprezintă răspunsul la operațiile ISAF și ale ANSF.

Generalul Bartels, președintele Comitetului Militar al NATO, a încheiat reuniunea spunând că: "În următoarele 27 de luni, vom continua să instruim și să sprijinim forțele afgane, astfel încât, până la sfârșitul anului 2014, acestea să fie capabile să asigure securitatea propriei țări. Mai avem încă de luptat din greu, iar acest lucru va constitui o provocare și va aduce regrese inevitabile. Cu toate acestea, însă, s-au făcut, fără îndoială, progrese remarcabile în ajutorul oferit Afganistanului pentru a se dezvolta ca țară. Noua misiune NATO nu va fi un ISAF cu alt nume, ci va urmări doar ca afganii să capete deprinderile necesare atingerii acestui scop, astfel încât să nu mai fie nevoie ca NATO să le asigure securitatea în locul lor."

Aceasta este prima reuniune a șefilor apărării în acest format, după summit-ul NATO de la Chicago, și prima care se desfășoară în România.