MApN
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Nr. 192
COMUNICAT DE PRESĂ

Conferința Comitetului Militar în formatul șefilor apărării din cele 28 de țări NATO, care a fost găzduită la Sibiu, de șeful Statului Major General, general-locotenent Ștefan Dănilă, s-a încheiat duminică, 16 septembrie.

În finalul conferinței a fost ales noul Director General al Statului Major Militar Internațional, șefii apărării hotărând ca succesorul generalului Jurgen Bornemann să fie generalul de aviație Sir Christopher Harper, din Marea Britanie. Acesta își va prelua funcția în vara anului 2013.

Generalul Knud Bartels, președintele Comitetului Militar, a condus dezbaterile militare la nivel înalt din timpul primei reuniuni importante a oficialilor militari NATO, desfășurată după Summitul de la Chicago, care precede Reuniunea miniștrilor apărării ce va avea loc la Bruxelles, în luna octombrie a.c.

Conferința a debutat cu abordarea tendințelor de evoluție ale securității globale și cu analiza potențialelor riscuri de securitate. Actualizarea datelor despre situația actuală a contribuit la sporirea înțelegerii comune de către șefii armatelor din țările membre NATO a provocărilor la adresa securității globale și a permis un schimb productiv de idei.

Amiralul Jim Stavridis, comandantul Comandamentului Suprem Aliat din Europa, responsabil pentru operații, și generalul John Allen, comandantul Forței de Asistență pentru Securitate din Afganistan (ISAF), au prezentat situația de securitate din Afganistan. Șefii apărării din țările membre NATO au fost informați că în câteva săptămâni, Forțele Naționale Afgane de Securitate (ANSF) vor ajunge la un efectiv de 352.000 de membri, devenind capabile să asigure securitatea a trei sferturi din populația țării. Concluziile conferinței, obținute prin consens, vor juca un rol important în deciziile finale ale Reuniunii miniștrilor apărării ce va avea loc la Comandamentul NATO, în luna octombrie a.c. Problema dezvoltării strategiei NATO pe termen lung privind viitorul implicării în Balcanii de Vest a fost adusă în discuție de Ambasadorul Robert Cooper, fostul negociator-șef al UE pentru Balcanii de Vest. Șefii apărării și-au reiterat angajamentul față de misiunea NATO din Kosovo (KFOR) și securitatea din regiune și au subliniat necesitatea găsirii unei soluții politice durabile. Totodată, au încurajat toate părțile implicate să continue discuțiile pe această temă.

Pachetul de Apărare convenit la Summitul de la Chicago a fost discutat în detaliu de către șefii apărării, cu accent pe Smart Defence și Inițiativa Forțelor Conectate. Ambele proiecte sunt gândite să sporească interoperabilitatea dintre state și să stimuleze cooperarea în domeniul înzestrării cu echipament și tehnică militară. Concluzia acestor discuții jalonează calea de urmat pentru generalul Abrial, Comandantul ACT, și a succesorului său, generalul Paloméros, pentru dezvoltarea în continuare a Planului de Implementare a Pachetului de Apărare, ce va fi prezentat la ministeriala din octombrie.