Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 209


COMUNICAT DE PRESĂ


Secretarul de stat pentru Politica de Apărare și Planificare, Sebastian Huluban, va participa în zilele de 26 și 27 septembrie, la Nicosia, la reuniunea informală a miniștrilor apărării din statele membre UE.

Lucrările vor fi prezidate de ministrul cipriot al apărării, Demetris Eliades, și reprezintă un pas important în pregătirea reuniunii formale a Consiliului pentru Afaceri Externe (19 noiembrie, Bruxelles), la care participă miniștri ai apărării din statele membre UE.

În cadrul dezbaterilor de la Nicosia, atenția miniștrilor apărării se va focaliza asupra situației de securitate din zonele de risc din vecinătatea sudică a UE - în special evoluțiile din Libia, Sahel (cu accent pe situația din Mali) - precum și a celor din bazinul mediteranean. Totodată, discuțiile vor viza operațiile și misiunile militare ale Uniunii Europene, cu accent pe evoluțiile din Cornul Africii (operația maritimă de combatere a pirateriei, EUNAVFOR ATALANTA, misiunea de instruire a forțelor armate somaleze, EUTM Somalia, misiunea pentru dezvoltarea capacităților maritime regionale, EUCAP NESTOR), respectiv Bosnia și Herțegovina (operația militară EUFOR ALTHEA).

De asemenea, miniștrii apărării vor lua în discuție aspecte privind dezvoltarea capacităților militare ale UE, cu accent pe domeniul dezvoltării și utilizării în comun a acestora, prin prisma Inițiavei de la Ghent (pooling and sharing), respectiv consolidarea capacității de reacție rapidă a Uniunii (Grupurile tactice de luptă ale UE - EU Battlegroups).


Biroul de Presă