Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 17


COMUNICAT DE PRESĂ


Șeful Statului Major General, generalul-locotenent Ștefan Dănilă, a participat, în zilele de 16 și 17 ianuarie, la Bruxelles, la prima reuniune din 2013 a Comitetului Militar al NATO, în formatul șefilor statelor majore generale.

În avanpremiera reuniunii, șefii de state majore generale din țările membre ale Alianței Nord-Atlantice au avut o întâlnire informală cu secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen.

Prima zi a celei de-a 168-a Reuniuni a Comitetului Militar a fost dedicată întâlnirii cu șefii statelor majore generale din statele semnatare ale Dialogului Mediteranean și misiunii ISAF. Membrii Comitetului Militar au fost informați în legătură cu situația din Afganistan și progresele proceselor aflate în desfășurare. Comitetul Militar și-au reafirmat sprijinul față de conducerea ISAF în succesul tranziției securității acestei țări, în următorii doi ani, către forțele afgane. De asemenea, șefii statelor majore generale din țările membre ale NATO au discutat despre domeniul potențial și provocările care stau în fața noii misiuni a NATO în Afganistan și au reafirmat angajamentul Alianței de a contribui la antrenarea, consilierea și asistența forțelor de securitate afgane și după 2014.

"Comitetul Militar este pe deplin conștient asupra necesității de a se concentra asupra operației curente, în timp ce planifică și noua misiune. Detaliile referioare la modul cum se va desfășura misiunea după 2014 nu sunt încă finalizate, dar acestea vor fi discutate intens în săptămânile care urmează", a declarat generalul Knud Bartels, președintele Comitetului Militar.

În încheierea primei zile a reuniunii, membrii Comitetului Militar al NATO au agreat în cadrul Consiliului NATO-Rusia un program ambițios de colaborare pentru anul 2013 și au recunoscut beneficiile concrete obținute în 2012, în mod special în cooperarea antipiraterie.

Întâlnirea cu șefii statelor majore generale din țările Parteneriatului Euro-Atlantic s-a concentrat pe domeniile specifice de cooperare și pe creșterea transparenței.

În cea de-a doua zi a reuniunii, Comitetul Militar a analizat evoluția misiunii NATO din Kosovo și și-a reafirmat angajamentul pentru asigurarea structurii de forțe necesare îndeplinirii misiunii.

Discuțiile Comitetului Militar al NATO s-au concentrat, în finalul reuniunii, pe transformarea militară a NATO. Membrii Comitetului au concluzionat că Inițiativa Forțelor Conectate (Connected Forces Initiative) ar trebui să fie o prioritate în contextul provocărilor actuale operaționale și economice la adresa Alianței și un subiect de top pe agenda viitoarelor întâlniri ale Comitetului Militar.

În încheierea reuniunii, generalul Bartels a declarat: "Revitalizarea Forței de Răspuns a NATO va fi crucială pentru efortul nostru. Cred că Forța de Răspuns a NATO este platforma perfectă pentru dezvoltarea doctrinelor comune și pentru progresul transformării".


Biroul de Presă