Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 54


Mircea Dușa: "Rămânem în continuare fermi în angajamentul politic și operațional cu aliații noștri pentru îndeplinirea obiectivelor de securitate și de apărare ale NATO"


Cu ocazia reuniunii miniștrilor apărării din statele membre NATO, ministrul Mircea Dușa a transmis aliaților și partenerilor ISAF faptul că autoritățile române își mențin angajamentul pentru implicarea NATO în stabilizarea Afganistanului și după 2014, ca principală prioritate de angajare operațională externă a României.

În prima zi a reuniunii, au fost discutate modalitățile de implementare a sarcinilor de la Chicago din domeniul apărării, apărarea cibernetică, apărarea antirachetă, stadiul implementării reformelor aliate și revizuirea finanțării comune a NATO.

Referindu-se la impactul negativ generat de scăderea continuă a resurselor alocate apărării de către statele membre NATO, ministrul Dușa a informat aliații despre decizia recentă a Consiliului Suprem de Apărare a Țării de creștere anuală a bugetului apărării cu 0,3% din PIB. Această suplimentare va permite îndeplinirea, în 2016, a cerinței NATO de asigurare a 2% din PIB pentru apărare.

Sesiunea de lucru în format ISAF a fost dedicată evoluțiilor recente, perspectivelor operației și procesului de tranziție, care va cunoaște un moment cheie în primăvara acestui an, odată cu demararea ultimei tranșe de provincii și districte transferate autorităților afgane. Au fost, de asemenea, discutate redislocarea trupelor și echipamentelor ISAF din teatrul afgan și procesul de planificare pentru misiunea de pregătire și asistență post-2014 (Resolute Support).

Un alt subiect aflat pe agenda reuniunii a fost cooperarea NATO – Ucraina în domeniul apărării. În reuniunea Comisiei NATO – Ucraina, delegația oficială a exprimat sprijinul României pentru susținerea Ucrainei în procesele de reformă din acest domeniu.

Din delegația română au făcut parte șeful Statului Major General, general-locotenent Ștefan Dănilă și directorul general al Departamentului pentru Politica de Apărare și Planificare, Șerban Lungu.


Biroul de Presă