Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 55


Autoevaluarea Armatei României


Activitatea de autoevaluare a Armatei României pentru anul 2012 s-a desfășurat luni, 25 februarie, la sediul Ministerului Apărării Naționale, în prezența președintelui Traian Băsescu, premierului Victor Ponta și a altor reprezentanți ai Guvernului și Parlamentului României.

Generalul-locotenent Ștefan Dănilă a prezentat o radiografie completă a stării armatei, punând accent pe obiectivele prioritare ale Statului Major General, participarea la proiectele Alianței de dezvoltare a capabilităților comune, dezvoltarea capabilităților prin abordare multinațională de tip Smart Defence și, mai nou, inițiativa de forțe interconectate (Conected Forces Initiative), serviciul de luptă și participarea la operații în afara teritoriului național.

"În anul 2012, Armata României a acționat în folosul populației civile la aproximativ 900 de intervenții, care au însumat un efectiv de peste 9.000 de militari și 1.300 de mijloace tehnice", a spus șeful Statului Major General.

De asemenea, generalul-locotenent Ștefan Dănilă a prezentat participanților la bilanț obiectivele prioritare ale Armatei României pentru anul 2013 și pe termen mediu și lung.

Ministrul apărării naționale, Mircea Dușa, a apreciat că România și-a îndeplinit toate obligațiile militare asumate în fața organismelor internaționale și a mulțumit militarilor care au participat anul trecut la misiunile externe.

"Consider că anul 2013 este unul de referință. Acum, pentru prima dată după cinci ani de scăderi consecutive, bugetul apărării este mai mare cu 14 la sută față de cel din anul precedent. La cheltuielile de capital sunt repartizate peste 700 de milioane de lei și ne dorim ca, anual, să avem o creștere cu 0,3 la sută din PIB la bugetul MApN", a declarat ministrul Dușa.

Mircea Dușa a scos în evidență buna pregătire a personalului militar și a accentuat necesitatea îmbunătățirii legislației referitoare la cariera militară.

Președintele Traian Băsescu, prim-ministrul Victor Ponta și vicepremierul Gabriel Oprea s-au adresat, în finalul activității, personalului prezent la autoevaluarea Statului Major General.


Biroul de Presă