Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 115


Ministrul apărării naționale alături de comandanții de unități


Ministrul apărării naționale, Mircea Dușa, s-a întâlnit miercuri, 24 aprilie, la sediul MApN, cu comandanții de unități și mari unități din Armata României.

Creșterea graduală a bugetului MApN, cu câte 0,3% din PIB, din 2013, anual, până la atingerea nivelului de 2%, prag recomandat de NATO. Aceasta a fost prima temă de discuție a ministrului cu factorii de decizie din structurile armatei. Astfel, conform oficialului, toate obiectivele prevăzute în bugetul apărării vor putea fi realizate.

Ministrul apărării naționale a declarat că, pentru acest an, își propune adoptarea a trei noi legi, care vor asigura coerență în sistemul militar și în parcursul carierei militare: legea referitoare la pensiile militare, la ghidul de carieră și cea privind statutul militarilor. "Noul ghid de carieră va clarifica toate problemele privind statutul personalului militar, într-un mod coerent și logic, pentru a asigura predictibilitate fiecărei persoane care alege profesia de militar. Acesta va fi supus dezbaterii publice în toamnă, înainte de a fi adoptat în Parlament."

Referitor la programele majore de înzestrare, mesajul ministrului a fost de "asigurare a unei gândiri militare concretizate pe realități bugetare, în vederea creșterii capacității operaționale". În contextul Programului multianual de restabilire a capacității de luptă a Armatei României, adoptat în ultima ședință a Consiliului Suprem de Apărare a Țării, care are obiective pe termen mediu (2016) și lung (2022), ministrul Dușa a declarat faptul că "trebuie să avem obiectivele clare și unitare pentru a reconstrui strategia de planificare a apărării."

Un alt subiect dezbătut a fost starea sistemului medical din Armata României. Opinia ministrului Dușa a fost că toate spitalele militare din țară trebuie să fie cât mai performante și să fie pregătite pentru procesul de acreditare al Ministerului Sănătății. Un semnal de alarmă a fost tras și în ceea ce privește modul de management al spitalelor, comandanții unităților trebuind să fie mai responsabili și mai performanți în actul de manageriat.

În ceea ce privește relația cu NATO și organismele internaționale, ministrul Dușa a reiterat faptul că România va continua să fie un partener credibil și își va onora în continuare toate obligațiile asumate.

Ministrul Dușa le-a cerut tuturor factorilor de decizie din M.Ap.N. cât mai multă transparență, atât în cheltuirea banului public cât și în transmiterea informațiilor publice.

În cadrul întâlnirii, au fost analizate și aspecte referitoare la condițiile sociale ale militarilor români: salarizare, echipamente și condiții de instrucție.


Biroul de Presă