Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 159


Semnarea Acordului privind cooperarea bilaterală în domeniul apărării între Guvernul României și Guvernul Republicii Polonia


Obiectivele acestui Acord sunt amplificarea dialogului politico - militar, crearea unor relații directe de parteneriat între categoriile de forțe și instituțiile militare de învățământ. Documentul reflectă statutul celor două țări membre NATO și UE și va permite încheierea de înțelegeri tehnice specifice pe diverse domenii.

În acest context, ministrul Mircea Dușa a declarat că acest Acord "va duce la implementarea proiectelor și programelor concrete de cooperare la nivelul Ministerului Apărării Naționale cuprinse în Planul de Acțiune". Totodată, oficialul român a apreciat că rundele de consultări bilaterale la nivelul secretarilor de stat din ministerele apărării au fost benefice și are convingerea că există deja premisele unei colaborări intensificate între cele două instituții pe care, în calitate de ministru, o va susține.

Cooperarea între România și Republica Polonă va consta în misiuni de pace, umanitare, dar și dezvoltarea la nivel tehnico - militar a activității celor trei categorii de forțe. Un alt element cuprins în Acord va fi educația militară, în contextul procesului de instruire și formare profesională, mai ales a personalului din forțele aeriene. Cercetarea în domeniul tehnologiei pentru apărare este și ea cuprinsă în document.

Cele două delegații au avut un schimb de opinii pe tema operațiunilor NATO și UE. În domeniul Politicii de Securitate și Apărare Comună a UE, a fost discutată experiența implicării active a celor două țări în misiunile civile și militare în curs de derulare sau cele programate a se desfășura în perioada următoare.


Biroul de Presă