Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 207


Ceremonia de închidere a exercițiului multinațional Black Sea Rotational Force 13


Ceremonia de închidere a exercițiului multinațional Black Sea Rotational Force 13 (BSRF 13) va avea loc joi, 8 august, începând cu ora 10.00, la Centrul Administrativ Mihail Kogălniceanu, județul Constanța, în prezența secretarului de stat Sebastian Huluban, șeful Departamentului pentru Politica de Apărare și Planificare.

Peste 1.000 de militari români și aproximativ 600 de militari din Bulgaria, Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei și Statele Unite ale Americii au desfășurat, timp de șase luni, un amplu exercițiu pe teritoriul mai multor state din zona Mării Negre, Balcani și regiunea Caucazului, printre care și România.

Locațiile de desfășurare a exercițiului în România au fost București, Craiova, Dej, Babadag, Pitești, Făgăraș, Constanța și Mihail Kogălniceanu. Aflat la a patra ediție, BSRF 13 a fost condus de Corpul de Infanterie Marină al SUA dislocat în Europa (MARFOREUR) și a avut drept scop creșterea nivelului de interoperabilitate între militarii națiunilor participante.

În cadrul exercițiului au fost prevăzute activități specifice de instruire înaintea dislocării în teatre de operații (module de acțiune pentru identificarea și contracararea dispozitivelor improvizate, modul de răspuns la situații de criză și pentru acordarea primului ajutor pe câmpul de luptă), executarea misiunilor de patrulare în aria de responsabilitate și de pază al obiectivelor, modul de reacție și acțiune în situația intrării într-o ambuscadă, etc.

De asemenea, au fost organizate seminarii de profil în domeniul logisticii, operațiilor, cooperare civili-militari, precum și pentru dezvoltarea corpului subofițerilor, la care au participat aproximativ 60 de subofițeri români și străini din țări membre și partenere NATO.

Jurnaliștii care doresc să asiste la ceremonie sunt rugați să se acrediteze până miercuri, 7 august, ora 16.00, la Biroul informare și relații publice al Statului Major al Forțelor Terestre, tel/fax 021.313.72.46, email: relatii.publice@forter.ro.

Accesul jurnaliștilor în Centrul Administrativ Mihail Kogălniceanu se va face joi, 8 august, între orele 9.00 și 9.30.


Biroul de Presă