Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 209


151 de ani de la înființarea Corpului ofițerilor sanitari ai Armatei


Miercuri, 21 august, cu prilejul aniversării a 151 de ani de la înființarea Corpului ofițerilor sanitari ai Armatei, reprezentanții instituțiilor medicale militare vor depune coroane, de la ora 8.30, la Monumentul Eroilor Sanitari, iar începând cu ora 11.30, la bustul fondatorului medicinei militare, general de divizie medic dr. Carol Davila, situat în incinta Spitalului Universitar de Urgență Militar Central (SUUMC).

Seria momentelor comemorative va fi încheiată prin desfășurarea, începând cu ora 12.00, în amfiteatrul din Ambulatoriul de specialitate al SUUMC, a unei festivități aniversare.

La eveniment au fost invitați reprezentanți ai conducerii Ministerului Apărării Naționale, ai instituțiilor și autorităților publice centrale, ai mediului academic, cadre militare în activitate din structurile aflate în subordinea Direcției Medicale a Ministerului Apărării Naționale, precum și cadre militare în rezervă și în retragere.

Reprezentanții mass-media care doresc să asiste la festivitatea din SUUMC vor fi așteptați, miercuri 21 august, între 11.00 și 11.30, la intrarea din Calea Plevnei nr. 134 a Spitalului Universitar de Urgență Militar Central "Dr. Carol Davila".

Persoană de contact: lt. col. Ciobanu Oana Magdalena, tel. 0723167072.

***

La 21 august 1862, prin Înalt Decret Domnesc, semnat de Alexandru Ioan Cuza, au fost înființate Corpul Ofițerilor Sanitari ai Armatei și Direcția Generală a Serviciului Sanitar Român, atestându-se medicina militară ca element specializat pentru asigurarea sănătății efectivelor armatei.

Înainte de această atestare, s-au pus bazele pentru constituirea medicinei militare moderne, principalele repere istorice fiind:

- 13 septembrie 1831 - ia ființă un lazaret, în baza regulamentui "miliției" Principatului Țării Românești, structură ce va deveni, ulterior, Spitalul Militar Central.

- 1851 - la solicitarea comandantului spitalului, ia ființă primul serviciu permanent de gardă, în vederea asigurării asistenței medicale în regim de urgență.

- 1853 - domnitorul Barbu Știrbei încredințează conducerea spitalului doctorului de origine franceză Carol Davila. Acesta elaborează primul regulament modern de funcționare a Spitalului Militar, structurat pe asigurarea a două funcții organice, respectiv, asistența medicală chirurgicală și cea de medicină internă. Tot prin efortul său, se concretizează conceptul de infrastructură materială și de suport logistic, prin dotarea serviciului medical pentru timp de pace, dar mai ales pentru război.


Biroul de Presă