Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 228


Participarea locțiitorului șefului Statului Major General la Reuniunea Grupului Director al Batalionului multinațional de geniu "TISA"


Reuniunea Grupului Director al Batalionului multinațional de geniu "TISA" se desfășoară, în perioada 10-13 septembrie, la Liptovsky Mikulas, Slovacia, unde România este reprezentată de generalul-locotenent Dan Ghica-Radu, locțiitor al șefului Statului Major General.

În cadrul reuniunii, generalul-locotenent Dan Ghica-Radu a reitereat importanța promovării și consolidării cooperării dintre forțele armate participante la inițiativă, prin activități militare comune.

Totodată, locțiitorul șefului Statului Major General a susținut politica ușilor deschise și extinderea zonei de responsabilitate a Batalionului. "Această propunere deschide ușa pentru alte țări din regiune de a fi parte la această inițiativă, fapt care va îmbunătăți vizibilitatea inițiativei și importanța sa în regiune", a precizat generalul-locotenent Dan Ghica-Radu la ședințele de lucru.

Un alt subiect dezbătut în cadrul reuniunii a fost participarea militarilor din cadrul Batalionului de geniu "TISA" la misiuni de sprijin al populației afectate de condițiile meteo nefavorabile.

"Condițiile meteorologice nefavorabile ar putea cauza inundații dramatice și alunecări de teren, în diferite regiuni ale țărilor noastre, și, în acest sens, trebuie să fim pregătiți pentru o eventuală desfășurare a geniștilor din cadrul Batalionului TISA sau a unor părți din modulele sale specializate, în funcție de solicitări", a mai spus locțiitorul șefului SMG.

Joi, 12 septembrie, membrii Grupului Director al Batalionului multinațional de geniu "TISA" participă la Ziua Distinșilor Vizitatori organizată în cadrul exercițiului demonstrativ "BLONDE AVALANCHE-13", în localitatea Sered.
***
Inițiativa are la bază Acordul dintre Guvernul României, Guvernul Republicii Slovace, Cabinetul de Miniștri al Ucrainei și Guvernului Republicii Ungare privind înființarea Batalionului Multinațional de Geniu, ratificat de către Parlamentul României, la propunerea Guvernului României, prin Legea nr. 583 din 24.10.2002, publicată în Monitorul Oficial nr. 815/11.11.2002, partea I. În acest moment, la această inițiativă mai participă Slovacia, Ucraina, Ungaria.

România a predat Slovaciei conducerea inițiativei de cooperare militară regională "TISA" pe 30 ianuarie 2013.


Biroul de Presă