Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 272


Vizita oficială a șefului Statului Major General în Republica Slovenia


Generalul-locotenent Ștefan Dănilă, șeful Statului Major General, efectuează, în perioada 15-18 octombrie, o vizită oficială în Slovenia, la invitația omologului său.

În cadrul întrevederii avute cu șeful Statului Major General sloven, generalul de brigadă Dobran BOźIÈ, au fost abordate subiecte privind stadiul cooperării bilaterale, analiza inițiativelor regionale la care participă cele două armate, proiectele de cooperare viitoare, situația de securitate din regiune și perspectivele evoluției acesteia.

"Participarea României și Sloveniei în operațiunile NATO din Afganistan și Balcani, la realizarea de capabilități multinaționale strategice care sunt puse la dispoziția Alianței și noi proiecte în cadrul inițiativelor "Smart Defence" și "Connected Forces" demonstrează sprijinul clar al ambelor țări pentru procesul de transformare aliat", a transmis generalul-locotenent Ștefan Dănilă.

Totodată, a fost reiterat faptul că, fără un angajament ferm pe termen mediu și lung în Afganistan, există riscul diluării succeselor majore înregistrate până în acest moment.

"România înțelege că asigurarea stabilității în Afganistan și după 2014 este esențială pentru a susține succesul misiunii ISAF. În acest sens, se analizează posibilitățile concrete de participare la noua misiune NATO "Resolute Support" și se așteaptă finalizarea negocierilor cu statul afgan precum și aprobarea documentelor de planificare aliate," a mai precizat șeful SMG român.

Cooperarea cât mai eficientă între UE și NATO și schimbul de informații între cele două organizații vor putea conduce la armonizarea proceselor de dezvoltare a capabilităților și evitarea duplicărilor, au concluzionat cei doi lideri militari.

În ceea ce privește cooperarea în cadrul inițiativelor regionale, au fost analizate posibilitățile ca Republica Slovenia să participe la proiectul Forța Multinațională de Pace din Sud-Estul Europei ca membru cu drepturi depline.


Biroul de Presă