Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 274


Ministrul apărării naționale s-a întâlnit cu membrii Consiliului Atlantic al SUA


În cadrul dezbaterii organizate de către Consiliul Atlantic al SUA, pe tema "Stadiul programelor SUA - România", discursul ministrului apărării naționale a fost concentrat pe două teme importante - viitoarea postură a NATO post 2014 și rolul apărării antirachetă.

Anul 2014 constituie un reper definitoriu pentru Alianța Nord Atlantică, a afirmat Mircea Dușa. "Intrăm într-o nouă perioadă a Alianței, odată cu procesul de retragere din Afganistan. Finalizarea celei mai mari operații aliate oferă oportunități pentru recalibrarea priorităților și a angajamentelor. Mai mult, agenda NATO are nevoie de o nouă generație de oportunități la nivelul dezvoltării capabilităților de apărare".

În mesajul său, ministrul apărării a susținut ideea că România rămâne printre cei mai activi susținători ai dezvoltării unei capabilități NATO de apărare antirachetă, programul SUA de dezvoltare a sistemului antirachetă în Europa fiind conform cu angajamentul comun privind crearea unei arhitecturi aliate corespunzătoare în domeniul apărării antirachetă.

"Amplasamentul de la Deveselu este unul dintre cei mai importanți piloni ai Parteneriatului Strategic România - SUA în domeniul securității și o contribuție valoroasă la dezvoltarea capacităților NATO în domeniu", a transmis participanților ministrul român al apărării.

Nu în ultimul rând, a fost abordată problema formării unui front comun în domeniul apărării împotriva amenințărilor cibernetice, prin sublinierea importanței implementării conceptului de „Cyber Defence” în toate statele membre ale NATO. În acest sens, Mircea Dușa a punctat faptul că un atac asupra unui singur stat poate duce la slăbirea întregii Alianțe, ca urmare a stadiului actual de interconectare și inter-relaționare dintre acestea, fapt admis de către toți ceilalți participanți la întâlnire.

În cadrul reuniunii, mesajul principal al reprezentanților Consiliului a fost acela că este nevoie de o Alianță activă, care să răspundă amenințărilor precum terorismul, conflictele, amenințările cibernetice sau traficul ilegal de arme.

Agenda de discuții a cuprins și teme legate de programul de înzestrare cu avioane multirol F-16 al Forțelor Aeriene Române, bugetul M.Ap.N., situația de securitate din Siria și importanța forțelor pentru operații speciale.
* * *
Consiliul Atlantic este un forum academic de dezbatere (think tank) non-partizan, care promovează conducerea constructivă și implicarea în afacerile internaționale pe baza rolului central pe care comunitatea atlantică îl are în abordarea provocărilor globale. Fondat în SUA, în anul 1961, Consiliul oferă un forum esențial în vederea traversării schimbărilor fundamentale, fie ele politice sau economice, prin educarea și folosirea unei rețele unice și influente de lideri din domeniul politic, al mediului de afaceri și al mediului academic.
Consiliul cuprinde zece centre regionale și programe funcționale care duc la îndeplinire misiunea organizației. Consiliul a organizat la Bucuresti Summit-ul Tinerilor Atlantiști (2008), cu ocazia Summit-ului NATO al șefilor de State precum și Black Sea Energy and Economic Forum (2009), deschis de către fostul președinte al Consiliului Atlantic, senatorul Chuck Hagel, actualul secretar al apărării al SUA.


Biroul de Presă