MApN
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Nr. 274
Ministrul apãrãrii naþionale s-a întâlnit cu membrii Consiliului Atlantic al SUA

În cadrul dezbaterii organizate de cãtre Consiliul Atlantic al SUA, pe tema "Stadiul programelor SUA - România", discursul ministrului apãrãrii naþionale a fost concentrat pe douã teme importante - viitoarea posturã a NATO post 2014 ºi rolul apãrãrii antirachetã.

Anul 2014 constituie un reper definitoriu pentru Alianþa Nord Atlanticã, a afirmat Mircea Duºa. "Intrãm într-o nouã perioadã a Alianþei, odatã cu procesul de retragere din Afganistan. Finalizarea celei mai mari operaþii aliate oferã oportunitãþi pentru recalibrarea prioritãþilor ºi a angajamentelor. Mai mult, agenda NATO are nevoie de o nouã generaþie de oportunitãþi la nivelul dezvoltãrii capabilitãþilor de apãrare".

În mesajul sãu, ministrul apãrãrii a susþinut ideea cã România rãmâne printre cei mai activi susþinãtori ai dezvoltãrii unei capabilitãþi NATO de apãrare antirachetã, programul SUA de dezvoltare a sistemului antirachetã în Europa fiind conform cu angajamentul comun privind crearea unei arhitecturi aliate corespunzãtoare în domeniul apãrãrii antirachetã.

"Amplasamentul de la Deveselu este unul dintre cei mai importanþi piloni ai Parteneriatului Strategic România - SUA în domeniul securitãþii ºi o contribuþie valoroasã la dezvoltarea capacitãþilor NATO în domeniu", a transmis participanþilor ministrul român al apãrãrii.

Nu în ultimul rând, a fost abordatã problema formãrii unui front comun în domeniul apãrãrii împotriva ameninþãrilor cibernetice, prin sublinierea importanþei implementãrii conceptului de „Cyber Defence” în toate statele membre ale NATO. În acest sens, Mircea Duºa a punctat faptul cã un atac asupra unui singur stat poate duce la slãbirea întregii Alianþe, ca urmare a stadiului actual de interconectare ºi inter-relaþionare dintre acestea, fapt admis de cãtre toþi ceilalþi participanþi la întâlnire.

În cadrul reuniunii, mesajul principal al reprezentanþilor Consiliului a fost acela cã este nevoie de o Alianþã activã, care sã rãspundã ameninþãrilor precum terorismul, conflictele, ameninþãrile cibernetice sau traficul ilegal de arme.

Agenda de discuþii a cuprins ºi teme legate de programul de înzestrare cu avioane multirol F-16 al Forþelor Aeriene Române, bugetul M.Ap.N., situaþia de securitate din Siria ºi importanþa forþelor pentru operaþii speciale.
* * *
Consiliul Atlantic este un forum academic de dezbatere (think tank) non-partizan, care promoveazã conducerea constructivã ºi implicarea în afacerile internaþionale pe baza rolului central pe care comunitatea atlanticã îl are în abordarea provocãrilor globale. Fondat în SUA, în anul 1961, Consiliul oferã un forum esenþial în vederea traversãrii schimbãrilor fundamentale, fie ele politice sau economice, prin educarea ºi folosirea unei reþele unice ºi influente de lideri din domeniul politic, al mediului de afaceri ºi al mediului academic.
Consiliul cuprinde zece centre regionale ºi programe funcþionale care duc la îndeplinire misiunea organizaþiei. Consiliul a organizat la Bucuresti Summit-ul Tinerilor Atlantiºti (2008), cu ocazia Summit-ului NATO al ºefilor de State precum ºi Black Sea Energy and Economic Forum (2009), deschis de cãtre fostul preºedinte al Consiliului Atlantic, senatorul Chuck Hagel, actualul secretar al apãrãrii al SUA.