Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 276


Ministrul apărării naționale: Parteneriatul Strategic dintre România și Statele Unite ale Americii reprezintă una dintre direcțiile de acțiune fundamentale ale politicii externe și de apărare a României


Momentul principal al vizitei ministrului apărării naționale, Mircea Dușa, l-a constituit întâlnirea cu omologul american, Charles Timothy Hagel. Întâlnirea celor doi oficiali a debutat cu ceremonia de primire cu onoruri militare la Pentagon și a continuat cu discuții în plenul celor două delegații.

Cu această ocazie, ministrul român a mulțumit SUA pentru sprijinul major acordat la nivelul cooperării bilaterale, relație pe care o apreciază ca fiind "una solidă, bazată pe încredere și continuitate", aceleași aprecieri fiind formulate și de omologul american.

Cei doi demnitari au abordat aspecte privind situația de securitate internațională, au avut un schimb de idei consistent privind modul de dezvoltare a capabilităților militare în cadrul NATO prin proiecte "Smart Defense", în condițiile crizei economice mondiale și ale unor alocări bugetare insuficiente pentru apărare, precum și principalele aspecte ale parteneriatului strategic româno-american în domeniul apărării.

Au fost dezvoltate teme legate de programul de înzestrare al Armatei României cu avioane multirol F-16 și instruirea piloților, cooperarea în vederea retragerii trupelor și materialelor din Afganistan și a stadiului proiectului scutului antirachetă de la Deveselu. Referitor la ultimul subiect, ministrul Dușa a punctat faptul că România și-a îndeplinit toate obligațiile asumate la termenele stabilite și va continua să ducă la bun sfârșit toate celelalte sarcini, pentru ca proiectul să fie definitivat.

Afganistan a fost un alt subiect important al agendei. În acest context, ministrul apărării a declarat faptul că perioada post 2014 va reprezenta o nouă etapă de transformare, când România va rămâne angajată în menținerea coeziunii și solidarității Alianței. Tratamentul medical acordat militarilor români în spitalele americane, dar și sprijinul oferit trupelor românești pentru desfășurarea misiunilor au fost elemente pe care delegația română a dorit să le puncteze în cadrul întâlnirii.

Cei doi oficiali au agreat căutarea modurilor de extindere a cooperării militare ca și sprijinul eforturilor României de a deveni un lider în regiune.

La finalul discuțiilor, ministrul român al apărării a adresat omologului american invitația de participare la evenimentele ce se vor desfășura cu ocazia aniversării a 10 ani de la aderarea la NATO și 20 de la aderarea la Parteneriatul pentru Pace. Secretarul american al apărării a răspuns invitației, declarându-se extrem de mulțumit de evoluția României în cadrul NATO.
* * *
După încheierea carierei senatoriale, Charles Timothy Hagel a îndeplinit funcția de co-președinte al Consiliului Consultativ pe probleme de Informații al președintelui Obama, precum și membru al Comitetului pentru Probleme Politice al Secretarului Apărării.

Acesta a fost desemnat ca cel de-al 24-lea secretar al apărării al SUA pe data de 27 februarie 2013, devenind primul veteran de război la conducerea Departamentului pentru Apărare.


Biroul de Presă