Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 300


Apărarea cibernetică este unul dintre domeniile în care cooperarea la nivel european este o necesitate


Declarația îi aparține ministrului apărării naționale, Mircea Dușa, în cadrul discuțiilor de luni, 18 noiembrie, de la Consiliul de Afaceri Externe în formatul miniștrilor apărării, desfășurat la Bruxelles. În acest sens, ministrul român a declarat faptul că demersurile comune ale tuturor statelor în această direcție vor aduce plusvaloare eforturilor naționale.

Una dintre temele abordate în prima zi de lucrări a fost dezvoltarea capacităților militare. "Este importantă conștientizarea, la nivelul opiniei publice europene, a necesității dezvoltării capacităților militare în vederea creșterii autonomiei strategice a UE în managementul situațiilor de criză. Într-adevăr, securitatea și apărarea contează", a declarat ministrul Mircea Dușa, exprimându-și speranța că acest lucru se va reflecta într-o susținere adecvată a domeniului apărării în interiorul statelor membre ale UE.

În acest context, România va susține propunerile menite să contribuie la promovarea convergenței planificării statelor membre prin creșterea transparenței proceselor de planificare națională.

Consolidarea industriei de apărare a constituit o altă temă importantă a reuniunii. România își va asuma la nivel strategic unele obiective în ceea ce privește asigurarea capacităților militare, prin dezvoltarea industriei de apărare europene. În opinia ministrului Mircea Dușa, Summit-ul european din decembrie trebuie să se constituie într-un reper strategic privind lansarea unui proces de revigorare a industriei de apărare.

"Susținem pe deplin obiectivul de creare a unei baze tehnologice și industriale europene competitive care să ofere Uniunii Europene autonomia și capacitățile militare necesare", a mai declarat ministrul apărării naționale.

X X X

Agenda de marți, 19 noiembrie, va cuprinde Reuniunea Comitetului Director al Agenției Europene pentru Apărare (EDA) în formatul miniștrilor apărării, unde se vor dezbate subiecte de actualitate asociate procesului de dezvoltare a capacităților militare la nivel european, dar și stadiul de pregătire a Consiliului European din luna decembrie.


Biroul de Presă