Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 314


Cooperarea bilaterală, colaborarea în domeniul industriei de apărare și acordul guvernamental pentru achiziția de aeronave de vânătoare, principalele teme de discuție între miniștrii român și portughez ai apărării


Ministrul apărării naționale, Mircea Dușa, și omologul său portughez, José Pedro Aguiar-Branco, au discutat astăzi, 6 decembrie, la sediul M.Ap.N., despre aspecte importante ale cooperării bilaterale, ale cooperării în domeniul industriei de apărare, dar și despre acordul guvernamental referitor la avioanele de vânătoare care vor intra în dotarea Armatei României.

Având în vedere participarea României și Portugaliei la lucrările Consiliului European, care vor avea loc la sfârșitul acestui an și vor avea ca temă principală industria de apărare, ministrul Dușa a precizat că, în cadrul discuțiilor de astăzi, s-a hotărât înființarea unui grup mixt de lucru româno-portughez pe această temă.

"Grupul, care a început deja să lucreze, va reprezenta un pas înainte în domeniul cooperării dintre cele două țări, în general, dar și pentru întreprinderile mici și mijlocii din domeniu, astfel încât acestea să poată rezista pe piața concurențială, în condițiile restricțiilor bugetare cu care se confruntă toate statele", a spus ministrul apărării naționale.

Referitor la achiziționarea aeronavelor de vânătoare, ministrul Dușa a făcut cunoscut că toate termenele din acord au fost respectate, astfel încât "există premisele ca în 2016 - 2017 să avem capacitatea de a executa, din perspectiva dotării cu avioane de vânătoare, cele trei misiuni ale Aviației române. Desigur, lucrăm și la modernizarea infrastructurii în țara noastră", a mai spus ministrul Dușa.

De asemenea, ministrul apărării naționale a apreciat că această vizită va reprezenta o întărire a colaborării între cele două armate și în cadrul misiunilor internaționale, sub drapelul NATO și al Uniunii Europene, mai ales că militari români și portughezi sunt angrenați în teatrul de operații din Afganistan.

La rândul său, ministrul portughez al apărării a mulțumit pentru colaborarea dintre cele două armate, dar și dintre cele două țări, și a apreciat că vizita de astăzi va fi benefică pentru ambele părți. José Pedro Aguiar-Branco a mulțumit și pentru invitația adresată de ministrul Dușa de a participa la ceremonia care va avea loc la București, în luna martie a anului viitor, cu prilejul împlinirii a 10 ani de la intrarea României în NATO.


Biroul de Presă