Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 71


Precizări despre atacul din Afganistan


Plutonierul-major Claudiu Constantin Vulpoiu a decedat, iar sublocotenentul Ionuț Alin Marinescu, plutonierul-major Florin Ionel Murărescu și caporalii clasa a III-a Marius Cristian Cănuci, Marius Bogdan Radu și Eugen Valentin Pătru au fost răniți, în Afganistan, în dimineața zilei de duminică, 30 martie, în urma unui atac sinucigaș cu un autovehicul încărcat cu exploziv care a intrat direct în mașina de luptă.

Plutonierul-major Claudiu Constantin Vulpoiu avea 35 de ani, era angajat al Ministerului Apărării Naționale din 2001, căsătorit, un copil. A mai participat la șase misiuni externe, în Afganistan și Irak.

Militarii români, din Batalionul Manevră dislocat în provincia Zabul, executau o misiune de patrulare, cu trei mașini de luptă MRAP (rezistente la mine și protejate împotriva ambuscadelor - Mine-Resistant Ambush Protected), pe autostrada A1, la aproximativ 10 kilometri sud-vest de Baza operațională înaintată Mescall.

În urma atacului, militarilor li s-a acordat primul ajutor și au fost transportați cu un elicopter de evacuare medicală la spitalul din Kandahar.

Ministrul apărării naționale transmite sincere condoleanțe familiei militarului decedat și urmărește cu atenție starea răniților.
* * *
În Afganistan, în acest moment, sunt dislocați aproximativ 1.000 de militari. Din 2002, de când România participă la reconstrucția acestei țări, 23 de militari au căzut la datorie, iar alți aproximativ 130 au fost răniți în acest teatru de operații.

Până acum, Armata României a pierdut 26 de militari în toate teatrele de operații la care au participat și alți peste 140 au fost răniți.

Din 1991, aproximativ 40.000 de militari au fost dislocați în diferite zone de conflict pentru a participa la misiuni de menținere a păcii.


Biroul de Presă