Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Maior Daniel Anghel

 


Comunicat nr. 212


Peste o sută de militari români participă la COMBINED ENDEAVOR 05Aproximativ 120 de militari români vor participa, în perioada 13-26 mai a.c., la ediția din 2005 a exercițiului de interoperabilitate a sistemelor de comunicații și informatică “COMBINED ENDEAVOR”, organizat de Comandamentul Forțelor Armate americane din Europa (USEUCOM).

În acest exercițiu sunt implicați peste 1.200 de participanți din 43 de țări membre și partenere ale NATO, precum și din structuri ale Alianței Nord-Atlantice și ale Brigăzii Multinaționale din Sud-Estul Europei, SEEBRIG, care vor fi dislocați în Lager Aullenbach, Germania, și la Baza Aeriană de la Mihail Kogălniceanu, județul Constanța. Aceștia vor testa nivelul interoperabilității comenzii, controlului, comunicațiilor și sistemelor informatice, componente deosebit de importante ale succesului misiunilor umanitare, de menținere a păcii sau de înlăturare a urmărilor unor dezastre.

Generalul maior dr. Dumitru Cristea, șeful Direcției Comunicații și Informatică din Statul Major General, va fi prezent atît la Mihail Kogălniceanu, cât și la Lager Aullenbach cu ocazia “zilelor distinșilor vizitatori”.

În țara noastră, activitatea se desfășoară sub coordonarea structurilor de comunicații și informatică (J6) din USEUCOM și ale Statului Major General al Armatei României.

La Baza Aeriană de la Mihail Kogălniceanu vor fi dislocați 230 de militari din șapte state membre NATO și partenere (Canada, Franța, Georgia, Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, Republica Moldova, România și Statele Unite ale Americii), precum și din Brigada Multinațională din Sud-Estul Europei, SEEBRIG, al cărei comandament se află la Constanța.

Pe timpul exercițiului, specialiști în comunicații vor desfășura peste 1.400 de teste de interoperabilitate, cele mai importante dintre acestea fiind cele de transmisii alternative de voce și date, video-teleconferințe, telefonie prin Internet, rețele radio, precum și servicii informatice.

Începând cu anul 1995, când s-a desfășurat prima ediție, exercițiul Combined Endeavor a crescut continuu în complexitate și a răspuns tot mai bine cerințelor de interconectare a sistemelor de comunicații și informatică ale participanților prin alinierea la standardele militare și civile utilizate în operațiunile militare din Bosnia și Herțegovina, Kosovo, Afganistan și Irak.

Informații referitoare la acest exercițiu pot fi obținute de la www.mapn.ro și www.eucom.mil și de la maiorul Daniel Anghel, telefon 0723 237528, care se află pe toată durata activității în Centrul Multinațional de Informare a Presei instalat în Baza Aeriană de la Mihail Kogălniceanu.

Jurnaliștii care doresc să participe la ceremonia de deschidere a exercițiului, care va avea loc vineri, 13 mai, ora 10.00, vor fi transportați la baza aeriană cu un autocar care va pleca la ora 09.20 din fața hotelului Oxford, din Constanța.Biroul de Presa al M.Ap.N.