Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 147


Manifestări dedicate Zilei Eroilor


Ministerul Apărării Naționale organizează joi, 29 mai, ceremonii militare și religioase cu prilejul Zilei Eroilor.

La București, de la ora 10.00, vor avea loc depuneri de coroane de flori la Cimitirul Israelit "Filantropia", iar de la ora 12.00, la Mormântul Ostașului Necunoscut - Parcul Carol, la Monumentul eroilor militari căzuți în misiune în teatrele de operații și pe teritoriul României - Palatul Național al Copiilor, Monumentul Eroilor Patriei - Universitatea Națională de Apărare "Carol I" și la Cimitirul Militar Ghencea.

În municipiile reședință de județ și în localitățile în care sunt dislocate unități și mari unități militare vor avea loc ceremonii de depuneri de coroane de flori la monumentele eroilor, cu participarea cadrelor militare în activitate, în rezervă și în retragere, a veteranilor de război și a reprezentanților autorităților publice locale.

În toate lăcașele militare de cult se vor trage clopotele, în semn de omagiu pentru eroii patriei.

***

Omagierea eroilor patriei își are punctul de origine în contextul creat după Primul Război Mondial când, prin semnarea acordurilor de pace de la Paris (1919-1920), țara noastră reușea să obțină recunoașterea internațională a înfăptuirii unui deziderat național, făurirea României Mari. Acest moment de împlinire națională nu ar fi fost posibil fără jertfa a circa 330.000 militari români căzuți la datorie pe câmpurile de luptă în bătăliile primei mari conflagrații mondiale.

În semn de recunoștință pentru efortul și dăruirea militarilor s-a hotărât, prin Decretul-lege nr. 1.693 din 4 mai 1920, ca Ziua Eroilor să fie decretată sărbătoare națională și să fie celebrată, "cu mare fast religios, școlar, militar și național", în Ziua Înălțării Domnului (a 40-a zi de la Sfintele Sărbători de Paște).


Biroul de Presă