Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 160


Reuniunea Miniștrilor Apărării din statele membre ale NATO


În pregătirea Summit-ului de la începutul lunii septembrie, miniștrii aliați ai apărării au evaluat stadiul dezvoltării capabilităților de apărare și au reconfirmat angajamentul pentru implementarea pachetului de măsuri de reasigurare în contextul crizei ucrainene. În acest sens, pentru a răspunde în mod adecvat noii situații de securitate din regiune, ministrul român al apărării naționale, Mircea Dușa, a afirmat faptul că "Alianța trebuie să-și intensifice exercițiile comune și să le concentreze pe apărarea colectivă, în scopul creșterii capacității de reacție a NATO".

Ministrul Dușa a subliniat că România apreciază eforturile Alianței de a demonstra unitate de acțiune și solidaritate cu toate țările membre. În plus, oficialul român a evidențiat nevoia ca aliații să contribuie la adaptarea NATO pentru a răspunde noilor provocări din mediul european de securitate. "Suntem angajați să contribuim la dezvoltarea capabilităților aliate și să creștem anual resursele financiare alocate bugetului apărării", a declarat ministrul român.

Ministrul apărării naționale a susținut transformarea Alianței Nord-Atlantice și consolidarea unei noi posturi strategice la Summit-ul din septembrie. În context, a subliniat că România este gata să își aducă propria contribuție la acest proces, confirmând "decizia națională în direcția consolidării politicii și acordului aliat în ceea ce privește ținta de 2 la sută din PIB pentru apărare, astfel încât să putem atinge acest nivel începând cu anul 2017".

Reuniunea a inclus și o sesiune a Comisiei NATO-Ucraina, în cadrul căreia ministrul ucrainean al apărării a prezentat o informare asupra evoluțiilor recente ale crizei și a reiterat solicitările de asistență din partea aliaților. A fost reafirmată solidaritatea cu autoritățile de la Kiev și sprijinul pentru o soluționare pașnică a crizei, cu respectarea suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei.


Biroul de Presă