MApN
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Nr. 215
INFORMATIE DE PRESA

La Cartierul General al Alianței Nord-Atlantice de la Bruxelles au început astăzi, 11 mai a.c., lucrările Reuniunii Comitetului Militar NATO, la care România este reprezentată de o delegație condusă de generalul dr. Eugen Bădălan, șeful Statului Major General.

Generalul Bădălan s-a întâlnit cu amiralul Edmund P. Giambastiani, comandantul Comandamentului Aliat pentru Transformare (ACT) și cu șeful apărării din Regatul Danemarei, generalul Jesper Helso. În cadrul discuțiilor cu cei doi înalți demnitari aliați au fost abordate subiecte referitoare la transformarea organismului militar românesc și la modalitățile concrete prin care Armata României ar putea beneficia de expertiza ACT și, respectiv, de cea daneză în acest domeniu.

În cursul zilei s-au desfășurat sesiunile dedicate Parteneriatului Euroatlantic, Consiliilor NATO – Rusia și NATO – Ucraina la nivelul șefilor apărării și o întâlnire a Comitetului Militar cu reprezentanții militari ai statelor membre ale Dialogului Mediteranean (Algeria, Egipt, Iordania, Mauritania, Maroc și Tunisia).

Sesiunea dedicată Parteneriatului Euroatlantic (EAPC) a scos în evidență necesitatea dezvoltării interoperabilității cu partenerii, ca o condiție esențială a participării eficiente a acestora la operații comune cu Alianța. A fost reiterată hotărârea țărilor membre NATO de a continua sprijinirea programelor de asistență pentru reforma structurilor militare ale țărilor partenere.

În agenda Consiliilor NATO – Rusia și NATO – Ucraina au fost incluse aspecte legate de reforma din domeniul militar, programele de lucru pe anul 2005 și participarea în comun la gestionarea crizelor. În cadrul întâlnirii Comitetului Militar al NATO cu oficialii reprezentând țările membre ale Dialogului Mediteranean a fost evidențiată preocuparea de a găsi modalități comune de luptă împotriva terorismului, precum și necesitatea configurării dimensiunii militare a cooperării dintre NATO și aceste state.

În programul zilei de joi, 12 mai, generalul Bădălan va avea întâlniri cu personalul Reprezentanței României la NATO și Uniunea Europeană și cu ofițerii care încadrează poziții internaționale la Cartierul General al NATO.

* * *

Comitetul Militar al NATO

Comitetul Militar este cel mai înalt for militar al NATO, destinat să asiste și să consilieze organismele de conducere politico-militare ale Alianței: Consiliul Nord-Atlantic, Comitetul pentru Planificarea Apărării și Comitetul pentru Planificarea Nucleară. Comitetul Militar stabilește linii directoare pentru comandanții strategici (Comandantul Suprem al Forțelor Aliate din Europa și Comandantul Comandamentului pentru Transformare) ai căror reprezentanți iau parte la lucrările Comitetului. Comitetul Militar al NATO este format din șefii Statelor Majore Generale sau ai Apărării din țările membre NATO care participă cu forțe la structurile integrate aliate. Franța, deși nu participă cu forțe la structura militară și nu este implicată în procesele de planificare nucleară sau a apărării, are un rol important în cadrul Comitetului militar. Islanda nu dispune de forțe armate și este reprezentată de un oficial civil.

Pentru asigurarea funcționării eficiente a Comitetului Militar, șefii Statelor Majore Generale sau ai Apărării sunt reprezentați la reuniunile Comitetului Militar, în sesiunile permanente de reprezentanții lor militari care sunt în majoritete generali de trei stele. Din partea României această funcție este îndeplinită de generalul-locotenent Cornel Paraniac.

Comitetul Militar se reunește, la nivelul șefilor apărării, în trei sesiuni anuale iar la nivelul reprezentanților militari – săptămânal.

Președintele Comitetul Militar al NATO este ales din rândul șefilor apărării din statele aliate, având un mandat de trei ani. Acesta este purtătorul de cuvânt al Comitetului Militar, pe care îl reprezintă oficial la toate întâlnirile de înalt nivel ale Alianței, cum ar fi cele ale Consiliului Nord-Atlantic, Comitetului pentru Planificarea Apărării sau ale Comitetului pentru Planificarea Nucleară. În prezent această funcție este deținută de generalul german Harald Kujat. Ales președinte al Comitetului Militar în anul 2002, generalul Kujat va preda stafeta, în luna iune a.c., șefului apărării din Canada, generalul Raymond Henault, ales prin majoritate de voturi în noiembrie 2004.