Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 182


Întâlnire bilaterală a miniștrilor apărării din România și Statul Israel


Întâlnirea bilaterală a ministrului apărării naționale, Mircea Dușa, cu omologul său, Moshe Ya'alon, ministrul apărării din Statul Israel, a avut loc marți, 24 iunie, în marja celei de-a doua Reuniuni româno-israeliene la nivel interguvernamental, care s-a desfășurat în zilele de 23 și 24 iunie, la Ierusalim.

Miniștrii român și israelian ai apărării au demarat discuțiile bilaterale cu analiza situației de securitate din Ucraina, Mircea Dușa afirmând că desfășurarea alegerilor prezidențiale din Ucraina, din 25 mai, și numirea lui Petro Poroșenko în funcția de șef al statului contribuie la consolidarea administrației centrale și la întărirea legitimității statului. În contextul discutării implicațiilor crizei ucrainene, ministrul român l-a informat pe omologul său asupra măsurilor de reasigurare adoptate de NATO privind întărirea prezenței aliate în statele membre din flancul estic.

Evoluțiile situației de securitate din Siria și Irak au constituit o altă temă de dezbatere la nivelul celor doi miniștri. Ministrul Mircea Dușa a apreciat situația de securitate din Siria ca fiind volatilă și impredictibilă, cu potențial de înrăutățire, "conflictul din Siria putând avea efecte și asupra statelor din zonă, în special asupra Libanului și Irakului", a mai declarat ministrul român.

În timpul discuțiilor, cei doi miniștri au abordat și stadiul relațiilor bilaterale, Mircea Dușa apreciind că vizita este un bun prilej pentru aprofundarea cooperării "într-un context internațional care obligă statele cu interese comune să își consolideze dialogul și să îi adauge o notă suplimentară de pragmatism".

O altă temă de discuție a fost cooperarea în domeniul informațiilor militare. Astfel, încheierea unui nou acord privind protecția reciprocă a informațiilor clasificate între cele două instituții "va completa cadrul legal al cooperării bilaterale româno-israeliene", a precizat ministrul român al apărării naționale, oferind o mai bună abordare a provocărilor la adresa securității regionale și din spațiul euro-atlantic.

Agenda întâlnirii bilaterale a mai inclus identificarea de oportunități de cooperare la nivelul categoriilor de forțe ale Armatei și al învățământului militar în domeniul naval.

La rândul său, omologul israelian, Moshe Ya'alon, a precizat faptul că împlinirea a 10 ani de la inițierea Dialogului Mediteranean al Alianței, de anul acesta, este o oportunitate pentru Israel să reitereze angajamentul pentru combaterea terorismului și a proliferării armelor de distrugere în masă.


Biroul de Presă