Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 187


Cursul pentru jurnaliștii care transmit din zone de conflict, ediția 2014


Cursul pentru jurnaliștii care transmit din zone de conflict, ediția 2014, se desfășoară în perioada 7-12 iulie, în garnizoana Tîrgu-Mureș, și este organizat de Direcția informare și relații publice a Ministerului Apărării Naționale, cu sprijinul Brigăzii 6 Operații Speciale "Mihai Viteazul" și al Bazei 71 Aeriană "General Emanoil Ionescu".

La deschiderea oficială a periodei de instruire au participat colonelul Constantin Moraru, șeful Direcției informare și relații publice, și colonelul Mircea-Dan Șuta, locțiitorul comandantului brigăzii din Tîrgu-Mureș.

Cei 17 reprezentanți ai mass-media care participă la curs vor dobândi, în cadrul modulului de instruire teoretică, cunoștințe pe teme privitoare la procedurile de acreditare și de lucru ale jurnaliștilor pe timpul operațiilor militare, riscurile și regulile de siguranță și protecție în zonele de conflict, aspecte privind securitatea operațională și o prezentare a modului de acordare a primului ajutor.

În cadrul modulului de instruire practică, jurnaliștii vor participa la diverse antrenamente - dezvoltarea abilităților fizice specifice, instrucție alpină, tehnici de acordare a primului ajutor, tehnici de supraviețuire, cunoașterea hărților, a busolei, a GPS-ului și lucrul practic cu acestea. De asemenea, li se vor prezenta ședințe de trageri demonstrative cu armamentul specific forțelor pentru operații speciale și exerciții demonstrative de parașutare.

Totodată, cursanților le vor fi prezentate tehnica de luptă și echipamentul din dotarea militarilor brigăzii, modul de acțiune în cazul atacului cu dispozitive explozive improvizate, folosirea mijloacelor de protecție CBRN, trecerea prin porțiuni de teren incendiate, precum și modul de comportare pe timpul executării unei misiuni specifice zonelor de conflict.

Cursul, aflat la cea de-a 11-a ediție, a pregătit, din anul 2004 și până în prezent, 178 de jurnaliști.


Biroul de Presă