Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 200


20 iulie - Ziua Aviației Române și a Forțelor Aeriene


Aviatorii militari români sărbătoresc pe 20 iulie, sub patronajul ocrotitorului lor, Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul, Ziua Aviației Române și a Forțelor Aeriene. Cu acest prilej, toate unitățile din subordinea Statului Major al Forțelor Aeriene vor desfășura ceremonii militare și religioase, concursuri sportive, simpozioane și activități specifice tradiției militare.

La Câmpia Turzii, militarii de la Baza 71 Aeriană "General Emanoil Ionescu" vor organiza sâmbătă, 19 iulie, între orele 9.00-16.00, Ziua Porților Deschise. În programul evenimentului sunt incluse expoziții statice cu tehnică militară, lansări de parașutiști și zboruri demonstrative cu aeronave MiG-21 LanceR, IAK-52, elicoptere IAR-330, SOCAT, IAR-316 B, din dotarea Forțelor Aeriene Române, avioane CF-18 Hornet ale Forțelor Regale Aeriene Canadiene, precum și aeronave ale Aeroclubului României.

La București, duminică, 20 iulie, între orele 9.00-15.30, la Baza 90 Transport Aerian "Gheorghe Bănciulescu" din Otopeni se organizează Ziua Porților Deschise. Vizitatorii pot viziona expoziții statice cu tehnică militară, un exercițiu tactic al detașamentului de căutare-salvare prin luptă și pot asista la zboruri demonstrative cu aeronave MiG-21 LanceR, IAK-52, elicoptere IAR-330, C-27 J Spartan.
Tot duminică, de la ora 18.00, la Monumentul Eroilor Aerului din Piața Aviatorilor se va desfășura o ceremonie militară și religioasă cu depuneri de coroane de flori. În timpul ceremonialului, formații de aeronave de tip IAR-330, C-27J Spartan, C-130 Hercules, AN-30 și MiG-21 LanceR vor survola Bulevardul Aviatorilor, dinspre Palatul Victoria către Piața Charles de Gaulle.

La toate aceste evenimente accesul publicului este liber. Persoană de contact căpitan-comandor Gelu Miron, tel. 0764.402.769.

* * *

Structură omogenă, suplă și dinamică, Forțele Aeriene Române sunt o componentă modernă, consistentă, performantă din punct de vedere tactic, operativ și strategic a sistemului național de apărare. Principalele misiuni ale Forțelor Aeriene Române constau în asigurarea suveranității spațiului aerian al României, asigurarea transporturilor aeriene, cooperarea cu statele aliate în cadrul misiunilor de menținere a păcii, participarea la înlăturarea urmărilor calamităților naturale sau în cazul unor situații de urgență.

În ultimii ani, Forțele Aeriene Române au participat la mai multe misiuni sub drapelul NATO și al Uniunii Europene, cum ar fi:

- misiunea "ALTHEA 2005" în cadrul EUFOR în Bosnia și Herțegovina, constând în misiuni de cercetare aeriană, transport aerian, căutare-salvare și evacuare medicală în folosul misiunii Uniunii Europene;

- misiunea KAIA (conducerea Aeroportului Internațional Kabul) în 2006 și în perioada 2011-2012;

- Serviciul de Poliție Aeriană în Lituania, Estonia și Letonia, în 2007, în cadrul misiunii "BALTICA 2007".

O altă direcție importantă, care a devenit parte integrantă a activității Forțelor Aeriene Române, o constituie misiunile de intervenție în situații de urgență civilă, cum sunt transporturile de persoane și materiale, zborurile cu destinație umanitară ș.a. Între acestea pot fi menționate operațiile executate în anul 2011, în Libia, pentru evacuarea cetățenilor români și străini aflați în zonă de conflict, zborurile pentru transport de echipament și materiale în Turcia pentru ajutorarea populației afectate de cutremur, misiunile din Spania, Germania sau Muntenegru. S-au efectuat, de asemenea, misiuni de zbor pentru evacuarea medicală a bolnavilor în stare gravă către centre medicale de urgență, dar și acțiuni de colectare și transport al alimentelor și materialelor de necesitate imediată, în zonele afectate de calamități.

În cadrul Forțelor Aeriene a fost demarat principalul program de înzestrare al Armatei României, achiziția a 16 avioane de vânătoare F-16. Un alt program important de înzestrare este achiziția a șapte avioane de transport mediu-curier C-27 J Spartan, primele șase aeronave fiind deja operaționale în cadrul bazei de la Otopeni.


Biroul de Presă