Comunicat de presă



Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 205


Ziua Presei Militare


Muzeul Presei Militare va fi inaugurat miercuri, 23 iulie, de la ora 12.00, cu prilejul Zilei Presei Militare, la sediul Trustului de Presă al Ministerului Apărării Naționale, strada Unirii, nr. 57.

Deoarece anul acesta se împlinesc 155 de ani de la apariția primului număr al publicației "Observatorul militar" și 15 ani de la înființarea Trustului de Presă, vor fi organizate, în perioada 23-30 iulie, dezbateri, expoziții de carte și fotografie, proiecții de filme documentare, emisiuni de radio și televiziune.

Persoană de contact: locotenent-colonelul Florin Șperlea, redactor-șef "Observatorul militar", telefon 0723.263.377.
* * *
Săptămânalul Observatorul militar continuă tradiția publicației întemeiate de colonelul Ion Voinescu și locotenentul Grigore Lipoianu, la 23 iulie 1859. În Prospectul primului număr al Observatorului militar, cei doi ofițeri scriau: Simțind trebuința unui ziar științific militar, am luat această grea sarcină asupra-ne, crezând de datorie a dezvolta camarazilor noștri de arme cunoștințele cele întinse ale artei militare, care s-a dezvoltat așa de mult în celelalte staturi ale Europei... Scopul nostru va fi de a ne sili a ne face trebuincioși tuturor ofițerilor în genere, cadeților din școala militară și chiar unterofițerilor, dându-le prin acest ziar cele mai principale obiecte ale artei militare la care se exersează în toate zilele.

Trustul de Presă al Ministerului Apărării Naționale este continuatorul tradițiilor primului săptămânal militar românesc - Obsevatorul militar (apărut la București, în urmă cu 155 de ani, la 23 iulie 1859), al Serviciului foto-cinematografic al Armatei Române (prima instituție de profil din țară înființată la 15 noiembrie 1916), al primei emisiuni de radio Ora ostașului, devenită, ulterior, Ora armatei (la 16 iunie 1940) și al primei emisiuni militare de televiziune De strajă patriei, cu o durată de 15 minute, precursoarea emisiunii de astăzi Pro Patria (la 31 martie 1968).


Biroul de Presă