Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22

 


Comunicat nr. 234


Ministrul apărării naționale la Summit-ul NATO din Țara Galilor, 4-5 septembrie


Ministrul apărării naționale, Mircea Dușa, va participa, în delegația României, la Summit-ul NATO din Țara Galilor ce se va desfășura în perioada 4-5 septembrie, eveniment important pentru comunitatea transatlantică.

Prin deciziile ce vor fi adoptate, NATO va demonstra unitate și forță prin îmbunătățirea capacității de reacție aliate, creșterea cheltuielilor destinate apărării, precum și prin consolidarea relațiilor cu partenerii.

Agenda zilei de 4 septembrie cuprinde Reuniunea NAC la nivelul miniștrilor apărării cu statele participante la Platforma de interoperabilitate, secțiune ce va fi condusă de adjunctul Secretarului general al NATO, Alexander Vershbow. Discuțiile vor fi concentrate pe segmentul de intensificare a interoperabilității prin educație, pregătire, exerciții și operații conduse de NATO. Reuniunea va oferi prilejul de a evidenția angajamentul Alianței privind un dialog mai intens cu partenerii.

Dezvoltarea capabilităților NATO constituie un subiect care va fi dezbătut în cadrul unei cine de lucru, pornind de la schimbările recente produse în mediul de securitate euro-atlantic. Proiectele derulate sub egida inițiativei Smart Defence, apărarea antirachetă și inițiativa Connected Forces sunt principalele priorități ale procesului de dezvoltare a capabilităților Alianței.

În cea de-a doua zi a Summit-ului, va avea loc Reuniunea miniștrilor apărării cu partenerii, în vederea lansării Programului pentru aprofundarea oportunităților de cooperare. În acest context, se vor lua în discuție modalitățile de intensificare a cooperării cu Australia, Finlanda, Georgia, Iordania și Suedia.


Biroul de Presă