MApN
Ministerul Apărării Naţionale
Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail: presamapn@mapn.ro
Contact: 021-319.60.22
Nr. 237
Concluziile reuniunilor miniºtrilor apãrãrii din cadrul Summit-ului NATO din Þara Galilor

Alianþa Nord-Atlanticã va rãmâne alãturi de Ucraina ºi va susþine în continuare integritatea ºi suveranitatea acestei þãri, pe drumul sãu de integrare europeanã. Acesta este cel mai important mesaj pe care liderii NATO, în frunte cu Secretarul General, Anders Fogh Rasmussen, l-au transmis în cadrul evenimentului din Þara Galilor.

Reuniunea de ieri, 4 septembrie, la nivelul miniºtrilor apãrãrii, în format 28+24, a debutat cu discuþii legate de perspectiva de intensificare la nivel NATO a exerciþiilor ºi operaþiilor militare, dar ºi de angajamentul Alianþei privind un dialog mai intens cu partenerii.

În expunerea sa, ministrul român al apãrãrii, Mircea Duºa, a transmis participanþilor faptul cã pentru prima datã de la extinderea sa cãtre Est, NATO parcurge astãzi o etapã esenþialã în transformarea sa realã pentru a rãspunde nevoilor de securitate ale noilor aliaþi. În intervenþia sa, ministrul a declarat cã "România transmite încã o datã aprecierile sale pentru contribuþiile aliaþilor la mãsurile de asigurare pe flancul estic al Alianþei, în contextul situaþiei de securitate". De asemenea, ministrul român a salutat participarea Georgiei, fostei Republici Iugoslave a Macedoniei, Republicii Moldova ºi Muntenegrului la Summit, "aceasta reprezentând o dovadã de recunoaºtere a contribuþiei valoroase la securitatea ºi stabilitatea spaþiului euro-atlantic".

Din perspectiva României, ca þarã a cãrei ambasadã la Tbilisi este Punct de Contact NATO, ministrul Mircea Duºa a apreciat nivelul înalt de angajament al Georgiei faþã de Alianþã, dar ºi realizãrile fundamentale în domeniul securitãþii ºi apãrãrii.

În ceea ce priveºte apãrarea antirachetã, ministrul Mircea Duºa a reiterat ferm angajamentul României faþã de eforturile aliate de dezvoltare a capabilitãþilor NATO. "Urmãrim cu interes implementarea iniþiativei ºi rãmânem ataºaþi obiectivului final: dezvoltarea unui sistem capabil sã asigure protecþia întregului teritoriu, a populaþiei ºi forþelor Aliate din Europa", a mai spus ministrul Duºa.

Reuniunea miniºtrilor apãrãrii de astãzi, 5 septembrie, în format 28+5, din cadrul Summit-ului, a fost dedicatã discutãrii oportunitãþilor de intensificare a cooperãrii cu partenerii NATO.

În primul rând, ministrul Duºa a reafirmat aprecierea faþã de contribuþiile aliaþilor la securitatea ºi stabilitatea spaþiului euro-atlantic, respectiv la operaþiile ºi misiunile aliate.

Ministrul apãrãrii naþionale a transmis susþinerea pentru consolidarea parteneriatului Australiei, Finlandei, Georgiei, Iordaniei ºi Suediei cu NATO, prin sprijinul în domeniile reformei sectorului de apãrare ºi securitate, creºterii interoperabilitãþii, accesului la consultãri politico-militare regulate ºi planificãrii operaþiilor.